Menu Zavřít

Tažení proti fotovoltaice: policie obvinila spolumajitele Solar Global

12. 4. 2017
Autor: CC BY 2.0: OregonDOT

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v honu na takzvané solární barony nepolevuje. Ani přes zjevné neúspěchy v pokusech zavřít některé sluneční parky (nejlépe včetně jejich majitelů), spuštěné do provozu na konci roku 2010, ke kterému se vázaly výhodné dotace. Olomoučtí návladní si aktuálně vyhlédli jednoho z lídrů trhu – společnost Solar Global.

Na sklonku roku 2010 řada z majitelů vznikajících elektráren obcházela předpisy i zákony, aby alespoň papírově vykázala zapojení ne zcela dostavěných fotovoltaických parků, a dosáhla tak na velmi výhodné dotace. A olomoučtí žalobci a detektivové z královéhradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu pracují dnes s podobnou vyšetřovací verzí i v případě Solar Globalu.

Královéhradečtí detektivové obvinili 10. března jednoho ze zakladatelů Solar Global Stanislava Absolona ze zvlášť závažného zločinu podvodu - dílem dokonaného, dílem nedokonaného. Spolu s ním pak i bývalého referenta stavebního úřadu ve Vranově nad Dyjí Ctirada Piska a revizního technika Pavla Fantu. Vše se točí kolem fotovoltaické elektrárny Stálky, postavené nedaleko Vranovské přehrady.

Olomoučtí žalobci podle zjištění týdeníku Euro požádali celkem 38 bankovních ústavů o prověrku, zda v nich dotyční nemají konta a o případný pohyb na nich. Lustrují se i účty firem Solar Global a její dceřiné společnosti FVE 45. U posledně zmiňované firmy přitom vázne na vlastnickém podílu zástavní právo věřitele České spořitelny, a to až do výše jedné miliardy korun.


Přečtěte si o dalším rozměru tažení proti solárním baronům:

Drahý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

 Solární panely rozlité po českých polích.


Co chtějí žalobci konkrétně zjistit? „Jaký byl pohyb finančních částek od 1. 1. 2011 do 18. 11. 2016. Zda měly, mají, tyto osoby vedenou bezpečnostní schránku v konkrétní bance,“ táže se mimo jiné olomoucký žalobce Martin Suchý peněžních ústavů. Na konkrétní otázky týdeníku Euro ale nezareagoval.

Podle informací týdeníku Euro jde o solární elektrárnu Stálky o instalovaném výkonu čtyř megawattů. Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal parku licenci na podzim roku 2010 s platností na 25 let. ERÚ pak licenci vydanou FVE Stálky napadl u soudu, ale neuspěl. Následovalo popisované trestní řízení.

Rozjetý vlak

Podvod měl spočívat v tom, že měl Absolon uvést v omyl ERÚ tím, že na úřad nechal doručit revizní zprávu o stavu parku, která neměla být pravdivá. Konkrétně neměly být zapojeny všechny solární panely, ty měly být osazeny až po vydání licence. „Současně je tvrzeno, že tento nepravdivý doklad spolu se stejně nepravdivým rozhodnutím stavebního úřadu o zkušebním provozu posloužily k navození a potvrzení dojmu o úplné dokončenosti stavby elektrárny,“ popisuje Absolonův advokát Tomáš Sokol.

Tyto, podle vyšetřovatelů nepravdivé dokumenty, měly za následek to, že dne 10. prosince 2010 byla společnosti rozšířena původní licence ze září 2010. „Což umožnilo získat neoprávněný prospěch spočívající v nároku na zvýhodněnou výkupní cenu elektřiny ve výši 12 150 korun za vyrobenou MWh, oproti výkupní ceně platné u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2011 ve výši 5500 korun,“ pokračuje Sokol. Vyšetřovatelé proto vypočetli, kolik mohla společnost za vyrobenou energii získat, a dovodili z toho škodu ve výši 106 milionů s tím, že za dobu garantované podpory by se škoda měla vyšplhat až na 484 milionů korun.

Solar Global
Akciová společnost Solar Global byla založena v roce 2009, v letech 2009 a 2010 připravila za finanční asistence investora Michala Zahradníčka (kterého v roce 2015 z firmy vyplatili) k výstavbě 26 solárních projektů. Polovinu z nich prodala, 13 fotovoltaických elektráren dodnes spravuje. Do skupiny Solar Global začaly postupně přibývat i další společnosti. Asi nejvýznamnější z nich je Solar Global Service, která zrealizovala výstavbu několika stovek FVE a servisuje 62 elektráren s celkovým výkonem více jak 100 MW.

Absolon s obviněním nesouhlasí, o nedodělcích prý neměl žádné informace. „Na realizaci smlouvy o dostavbě elektrárny byla sjednána firma, od jejíchž zaměstnanců nic o nějakých nedodělcích nevěděl,“ tvrdí Sokol. Policisté proto Absolona a jeho firmu viní z toho, že solární park dodával elektrickou energii v době, kdy nebyl hotový, a přesto za to inkasoval zvýhodněnou cenu za odkup energie. „Obecně lze říct, že v této době, pokud jde o vydávání licencí, panoval značný nepořádek, předpisy si protiřečily ale to se uvidí v případném dalším řízení,“ dodává Sokol.

Podle člena vedení Solární asociace a Absolonova kolegy ze Solar Global Vítězslava Skopala jde o „stále stejnou písničku“. Pokus ERÚ zavřít 22 solárních elektráren, o které se úřad pokouší u správních soudů a souběžně přes trestní řízení už od roku 2013. Podle něj jde ve sporu o licenci na polovinu solární elektrárny ve Stálkách, kterou se dnes po kolečku na správních soudech zabývá soud Ústavní. Legitimitu licence první poloviny solárního parku už Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil, proti verdiktu se nikdo neodvolal a nyní se hraje o druhou půlku. „Oni se tam snaží za každou cenu něco najít, v této fázi je to už opravdu až komické. Ti lidi, jsou v tom chudáci úplně nevinně,“ tvrdí Skopal.


Zisky jsou podle Bruselu v normě:

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus

Solární panely


Podle něj jde o „rozjetý vlak“, který před čtyřmi lety spustila šéfka ERÚ Alena Vitásková (sama nepravomocně odsouzená k 8,5 letému vězení za zásah do licenčního řízení v kauze solárních elektráren v Chomutově). „Pořád se tam hledají hnidopišské věci. Ať si informace z bank klidně zjišťují, nám to je jedno,“ pokračuje Skopal. Podle něj jde o jediný případ, který se týká skupiny Solar Global. „Oni ten případ už dvakrát odložili, ale Olomouc potřebuje za každou cenu něco vytvořit, aby nevypadali jako idioti,“ uzavírá Skopal a drží v ruce několikero rozhodnutí od ERÚ, soudů a odborných posudků, které podle něj jakékoli pochybení vyvracejí.

Také bývalý referent stavebního úřadu z Vranova nad Dyjí Pisk je přesvědčen, že jde o nedorozumění. Územní rozhodnutí i stavební řízení podle něj prošly standardními mechanismy. A i následně, po přezkumu, byly potvrzeny. „To znamená, že ta rozhodnutí musela být na slušné úrovni. Postupoval jsem přesně podle tehdejších znalostí o této problematice,“ míní Pisk. Elektrárna, přestože se nacházela na dvou pozemcích, byla podle něj zkolaudována jako jediná stavba a zprovozňovala se postupně podle dodávané dokumentace. Pisk popírá, že by v případě Stálek došlo k úmyslnému trestnému činu. „Jsme lidi, mohlo dojít k nějakému úřednímu pochybení, říkám pochybení, ale rozhodně ne k žádnému úmyslnému trestnému činu. V žádném případě. Já mám klidné svědomí,“ dodává muž, který solární park kolaudoval.

MMF24

Tažení proti podvodníkům v solární branži zatím žádné dramaticky hmatatelné výsledky nepřináší. Ze 123 podmětů ERÚ jich uspělo jen několik.

Dále čtěte:

Američané se zbavili tří českých solárních elektráren. Koupili je Číňané

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).