Menu Zavřít

Švýcaři již do EU nechtějí. Rozhodovali se 24 let

15. 6. 2016
Autor: Yola Simon; Flickr

Švýcarsko stáhne svou žádost o členství v Evropské unii, kterou podalo před čtyřiadvaceti lety. Dnes o tom rozhodla Stavovská rada, která zastupuje jednotlivé švýcarské kantony. Národní rada, přímo volená komora parlamentu, s tímto krokem souhlasila již dříve.

Švýcarsko podalo žádost o vstup do tehdejšího Evropského společenství 20. května 1992, nikdy se ale do evropského bloku nezapojilo. Místo toho uzavřelo s EU bilaterální smlouvu, která mu umožňuje podílet se na evropském vnitřním trhu.

Stáhnout žádost o členství navrhla národně konzervativní švýcarská lidová strana (SVP), která je na celostátní úrovni v opozici.

Vláda se však podle deníku Neue Zürcher Zeitung proti návrhu nebránila. Nepovažovala jej totiž za škodlivý, ačkoli podle ní nebude mít žádný přínos.

Členství v EU, pro Švýcary bezvýznamné

Švýcarští politici již dlouho pohlíželi na žádost o členství jako na bezpředmětný dokument, který v současnosti nemá žádný politický význam.

Podle německého serveru Spiegel Online ale rozhodnutí stáhnout žádost může působit jako symbolický signál v okamžiku, kdy vrcholí debata o vystoupení Británie z EU.

Britští voliči budou mezi setrváním v unii a jejím opuštěním rozhodovat v referendu 23. června. Síly obou táborů jsou dost vyrovnané.

CIF24


Přečtěte si o tom, jak Švýcaři hlasovali o základním příjmu:

Peníze pro všechny? Švýcarsko hlasuje o základním příjmu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).