Menu Zavřít

Svéráz pražského územního plánování. Česko čelí arbitráži kvůli pozemkům pro železnici

10. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas

Podnikatel Sebastian Pawlowski vede proti Česku arbitráž za zmařenou investici kvůli pozemkům, na kterých má vést železniční trať.

Švýcarský podnikatel Sebastian Pawlowski se proslavil především svým obchodem se Škodovým palácem, který za legendárního pražského primátora Pavla Béma v roce 2006 pronajal radnici za spornou cenu. Dnes vede Pawlowski proti Česku arbitráž o 2,6 miliardy korun za zmařenou investici kvůli pozemkům, kde nemůže stavět, protože tudy má vést v budoucnu železniční trať.

Kauza Benice má svůj původ právě v územním plánovaní budoucích tratí. Pawlowski si v roce 2007 pořídil v katastru malé městské části Benice s pětistovkou obyvatel 30 hektarů polí s vidinou, že na nich postaví sídliště pro tři tisíce lidí. A skutečně v roce 2010 pražští zastupitelé odhlasovali, že se pole mohou změnit ve stavební parcely. A to přesto, že v zásadách územního rozvoje (dokument nadřazený územnímu plánu) prostředkem pole vedla budoucí železniční trať na Benešov.


Poslední bílá místa. Tisíce kilometrů dálnic a železnic není kam umístit

 Dál nic. Aktuální potíže s plánováním má například dálnice vedoucí z jihu Moravy na Vídeň.


Stavět zároveň trať a sídliště ovšem nejde, podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) není možné vést trať jinudy, případně by se vlak musel zanořit pod zem do tunelu, což by stát vyšlo až o dvě miliardy dráž. Když ovšem Pawlowskému trať překážela a SŽDC mu odmítla dát pro stavbu bytů razítko z celkem logického důvodu – trať byla zakreslena v nadřazené plánovací dokumentaci dřív než stavební pozemky v územním plánu – nechal ji podnikatel prostřednictvím správní žaloby vymazat. Jenomže se probudily i Benice, kde se mezitím změnilo obsazení obecního úřadu. V roce 2012 zažalovaly vlastní změnu územního plánu, kterou se z Pawlowského pole v jejich katastru staly stavební parcely. Nová starostka se obávala, že by malá obec bez školky a pořádné silnice zhruba pětinásobný nárůst obyvatel nezvládla. I Benicím soud vyhověl a změnu polí na stavební parcely zrušil. Rozsudek ještě potom potvrdil Nejvyšší správní soud.

Pawlowski dnes tvrdí, že mu byly pozemky de facto vyvlastněny, když mu zůstalo zase jen pole, a po státu žádá ve Washingtonu „bolestné“.

Přečtěte si také:

Boj o vysokorychlostní tratě začíná. Ve hře je 650 miliard

MMF24

Trať na letiště a do Kladna povede částečně pod zemí. Město dalo souhlas

Železnice chtějí bourat nádraží


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).