Menu Zavřít

Svačinka pro Babiše

5. 4. 2017
Autor: Redakce

Pěkný poprask je u lidovců kolem dohody jejich vedení o koalici s Gazdíkovými starosty. Nejenže je najednou nepříjemné tlačenice na kandidátkách, ale přes demonstrovaný optimismus náčelníků se opětné dlouhodobé zakotvení ve sněmovních lavicích, které se zdálo být úspěšně dobyto, stává pověstným holubem na střeše. A venkovští lidovečtí politici dobře vědí, co takový holub obnáší.

A tak ten poprask není jen tak nějakým mumrajem uvnitř partaje a může mít nežádoucí následky nejen pro Starosty a pro lidovce, ale i pro ostatní parlamentní partaje, kromě té Babišovy. Lze totiž s docela velkou pravděpodobností očekávat, že na květnovém sjezdu lidovců jeho delegáti smlouvu s Gazdíkem potopí a s ní i svého předsedu Bělobrádka, který nepochopil, že sestavovat koalici s fakticky mimoparlamentní stranou (Starostové bez Topky neměli šanci poslancovat) lze jenom tehdy, když sám bezpečně držím zřetelně více než desetiprocentní preference, které jsou pro koalici minimem pro vstup do Sněmovny.

A obzvláště lidovecká klidná síla na nějakou volební ruletu není vůbec, ale vůbec zvědavá. Moderní lidovecká hra na jistotu, jak ji víc než čtvrt století známe, je kánonem, který porušil jen v roce 2006 Miroslav Kalousek a musel nakonec jít.

Pokud toto nepochopil místostarosta Suché Lozi Gazdík, nevyrostl za léta ve velké politice v nic jiného než v místostarostu Suché Lozi. Až půjde přes lidoveckou palubu, bude asi překvapen, ale divit se bude nejspíše úplně sám. Je to jako vsadit ve Velké pardubické na třínohého koně.


Vyhlídky aliance nejsou růžové:

Koalice KDU-ČSL a STAN by se do Sněmovny nedostala, ukazuje průzkum


Nejpravděpodobnější scénář je ten, že v květnu převezme lidovce po tuhé řeži Jura Čunek podporován moravskými stavy. Starostové budou na ocet a vzhledem k termínu voleb bez reálné šance najít jiného partnera a využít svůj potenciál dvou tří procent volebních hlasů.

EBF24

Lidovci s Čunkem pak ztratí volební potenciál, protože valašský starosta je stejně mazaným politikem jako Gazdík a už dnes říká, že dohodne vládu s Babišem, takže proč volit Juru, když stejně nakonec volím Andreje. A když se zadaří, tak lidovci nakonec skončí pod pěti procenty. Propadne tak osm až deset procent volebních hlasů, což je patnáct až dvacet mandátů, z nichž největší díl shrábne ve druhém skrutiniu ANO. Pěkná svačinka.

Čtěte další komentáře autora:

Mour při ruce

Miloš a Tonda

Echte turkische führer


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).