Menu Zavřít

Koalice KDU-ČSL a STAN by se do Sněmovny nedostala, ukazuje průzkum

27. 3. 2017
Autor: ČTK

Koalice KDU-ČSL a STAN by v únoru podle volebního modelu agentury Focus dostala zhruba devět procent hlasů. S ohledem na desetiprocentní limit pro dvoučlenné koalice by se tak do Sněmovny nedostala. Vítězem voleb by se stalo ANO před ČSSD.

KDU-ČSL by v případě samostatné kandidatury získala 6,3 procenta hlasů, STAN 4,2 procenta. Společná kandidatura by pro ně znamenala zisk 8,5 procenta hlasů. Statistickou chybu agentura Focus neuvedla; u jiných agentur ale činí jeden až dva procentní body u menších stran, u větších stran kolem tří procentních bodů.

Také podle posledních březnových průzkumů dalších agentur by lidovci měli sněmovní křesla jistá na rozdíl od hnutí STAN, kterému CVVM a STEM přisuzují zisk jednoho až dvou procent hlasů. Předseda STAN Petr Gazdík nicméně v souvislosti s tím již dříve poukazoval na loňský úspěch svého hnutí v krajských volbách a na to, že voliči zatím neměli možnost se s plány koalice s lidovci seznámit. Někteří lidovečtí politici by však souhlas svého širšího vedení s koalicí, kterou KDU-ČSL navrhla, chtěli ještě přehodnotit.

Volební model agentury Focus:  Volební model agentury Focus 02/2017

To, zda by lidovci a Starostové kandidovali spolu či zvlášť, by podle modelu Focus mírně ovlivnilo také volební zisk dalších stran. Vítězem by nicméně tak jako podle průzkumů dalších agentur bylo ANO před ČSSD, KSČM a ODS. Do Sněmovny by se dostala ještě TOP 09.

ANO by v případě oddělené kandidatury lidovců a Starostů dostalo 26,2 procenta, ČSSD 19,8 procenta, komunisté 11,2 procenta, ODS 10,6 procenta a TOP 09 sedm procent.

V případě koalice KDU-ČSL a STAN by si ostatní strany až na TOP 09 polepšily. ANO by mělo 27 procent, ČSSD 20,7 procenta, KSČM 11,4 procenta a ODS 10,8 procenta. TOP 09 by získala 6,8 procenta. Těsně pod pětiprocentní hranicí by zůstalo hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou.

Agentura Focus provedla výzkum ve dnech 22. až 28. února, dotazovala se 1005 lidí, jimž bylo nejméně 18 let.

Přečtěte si o ambicích dalších politických stran:

BRAND24

Realisté, nebo snílci? Robejšek a spol. chtějí 20 procent a pozici hegemona pravice

Pod 12 procent nejdeme, vyhlašuje Kalousek volební cíl TOP 09

 Miroslav Kalousek představuje program TOP 09. Za ním zleva Jitka Chalánková, Leoš Heger a Dominik Feri

Dále čtěte:

Průzkum: volby by vyhrálo ANO s desetiprocentním náskokem před ČSSD

Průzkum: ANO drží velký náskok, do Sněmovny by se poprvé dostali Piráti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).