Menu Zavřít

Stydím se být Rusem, napsal oligarcha Tiňkov na Instagramu a vzdal se svého pasu. Putinův režim označil za fašistický

1. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Tinkoff Bank, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
  • Známý ruský podnikatel Oleg Tiňkov se nechal slyšet, že se dobrovolně vzdal svého pasu

  • Kvůli nevyprovokované válce na Ukrajině se stydí být Rusem a vyzývá ostatní vlivné byznysmeny, aby jeho příklad následovali

  • Tiňkov označil režim prezidenta Vladimira Putina za fašistický a doufá, že bude poražen

Donedávna platil za jednoho z nejbohatších a zároveň i nejznámějších ruských oligarchů vůbec. To proto, že vedle své online banky vlastnil třeba i veleúspěšný cyklistický tým, v jehož barvách závodili velikáni typu Andyho Shlecka, Alberta Contadora, slovenského fenoménu Petera Sagana či českého Romana Kreuzigera. Kvůli západním sankcím je však nyní majetek čtyřiapadesátiletého Olega Tiňkova citelně menší. Dokonce prý tak moc, že jej časopis Forbes již na jaře vyřadil ze svého seznamu dolarových miliardářů.

Podobný osud potkal po únorové invazi na Ukrajinu mnohé další ruské zbohatlíky. Tiňkov sám se každopádně už Rusem být necítí, svého občanství se totiž vzal. „Nemůžu být a nebudu spojován s fašistickou zemí, která začala válku se svým mírumilovným sousedem a denně zabíjí nevinné lidi. Stydím se nadále vlastnit ruský pas,“ napsal podle BBC na svůj instagramový účet.

Oběť číslo osm. Záhadných úmrtí ruských oligarchů přibývá, šéf Lukoilu je zatím posledním z nich
Přečtěte si také:

Oběť číslo osm. Záhadných úmrtí ruských oligarchů přibývá, šéf Lukoilu je zatím posledním z nich

Tiňkovův příspěvek byl dle uvedeného serveru ze sociální sítě smazán, ruský nezávislý web Sota Vision nicméně na Twitteru stihl zveřejnit jeho screenshot stejně tak jako fotografii, jež podnikatelovo ukončení platnosti svého pasu jasně dokládá.

„Doufám, že mě budou následovat i další prominentní ruští byznysmeni, aby došlo k oslabení Putinova režimu i jeho ekonomiky a aby byl poražen. Nesnáším Putinovo Rusko, ale miluju všechny Rusy, kteří jsou proti této bláznivé válce,“ dodal Tiňkov, jenž aktuálně, sankcím navzdory, dle dostupných informací pobývá v Londýně.

Nebere si servítky

Není to poprvé, co se bývalý dovozce elektroniky či pivovarník vůči ruskému prezidentovi a jeho režimu takto tvrdě ohradil. V dubnu letošního roku, tedy zhruba dva měsíce od začátku invaze, nenechal na Kremlu za jeho agresi na Ukrajině nitku suchou.

„Nevidím na té bláznivé válce žádný přínos! Umírají vojáci i nevinní lidé! Když se generálové s kocovinou probrali, uvědomili si, že mají po*****u armádu! Jak taky může být armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi stojí za h***o a utápí se v nepotismu, povýšenosti a servilitě?“ uvedl rovněž prostřednictvím Instagramu.

Vraťte mi jachtu. Ruský oligarcha Achmedov požaduje stažení protiválečných sankcí uvalených na jeho osobu
Přečtěte si také:

Vraťte mi jachtu. Ruský oligarcha Achmedov požaduje stažení protiválečných sankcí uvalených na jeho osobu

Tiňkov upozornil též na fakt, že se Putinovi spojenci a lidé pracující v jemu podřízených orgánech ve skutečnosti diví, proč pro ně měla o prázdninách zůstat většina Evropy uzavřená: „Úředníci Kremlu jsou v šoku, že nejen oni, ale ani jejich děti letos nepojedou na prázdniny ke Středozemnímu moři. Podnikatelé se snaží zachránit tolik majetku, kolik se dá.“

Pasu se vzdal i zakladatel Revolutu

BBC připomíná, že nehledě na vlastní postoj k ruské agresi na Ukrajině byl Tiňkov v dubnu přinucen vzdát se podstatné části svého rodinného byznysu v rámci holdingu TCS Group, jenž sídlí na Kypru a vedle bankovnictví působí také na trhu s mobilními telefony a pojištěním. Údajně mělo jít až o pětatřicetiprocentní podíl. Ten následně odkoupil jiný ruský oligarcha, a sice Vladimir Potanin.

BRAND24

Kromě zakladatele Tinkoff bank se ruského pasu v uplynulých týdnech a měsících vzdali i další významní podnikatelé. Jde například o šéfa úspěšného fintechu Revolut Nikolaje Storonského, jenž sám má na Ukrajině příbuzné, či Jurije Milněra, který stojí pro změnu za zrodem investiční skupiny DST Global. Milněr opustil Rusko už před osmi lety a aktuálně pobývá ve Spojených státech.


Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Eura? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).