Menu Zavřít

Story

Autor: Euro.cz

Love story trvá přes dva roky a bohužel brzy skončí Restaurace Story boduje v našem výběru už od svého otevření. Ani letos tomu není jinak, protože jídla, která zde šéfkuchař Michal Černý pět dní v týdnu vytváří, jsou jednoduše skvělá, krásná, propracovaná, moderní a pokaždé něčím překvapivá. Přestože Story neřadíme do kategorie fine diningu, zdejší jídla do ní nepochybně patří, a to jak surovinami, tak svým provedením a prezentací. Co na finediningovou kategorii nestačí, je prostředí a obsluha, byť nad prostředím lze snadno přimhouřit oko.

Šéfkuchař Michal a jeho žena Zuzana, která velí placu a zároveň má jako skvělá cukrářka na starost talířové dezerty, mají zkušenosti ze špičkových restaurací u nás i v Londýně. Rukopis londýnských michelinských podniků je na jejich vý tvorech znát a sami by za jídlo, které ve Story servírují, zasloužili přinejmenším Bib Gourmand, značící dobré jídlo za rozumnou cenu.

Restauraci najdete v přízemí vily v obytné zástavbě nedaleko konečné tramvají. Za hezkého počasí mohou hosté využít i příjemnou zahrádku. Se zavedením parkovacích zón se trochu zkomplikovala situace těm, kteří se do Story vypraví autem, ale v nejbližším okolí je několik ulic, kde se dá zdarma zaparkovat. Navíc se na Petřiny můžete svézt i metrem a kousek se k restauraci projít.

Interiér restaurace se od jejího otevření příliš nezměnil. Je zařízena jednoduše a funkčně, designových výstřelků se tu sice nedočkáte, ale rozhodně tu můžete pohodlně strávit večeři či oběd. Dokonce se tu můžete stavit i na odpolední zákusek a kávu a celodenně vybírat z tzv. Café menu, ve kterém najdete jeden z trháků podniků – plátky hovězí svíčkové s rukolou, silnou telecí šťávou a s domácími hranolky, které jsou nepochybně jedny z nejlepších, jaké lze v Praze dostat. „Plátečky“ uspokojí náročného i méně náročného či dětského strávníka.

Nejste-li vegetariáni, nemůžete plátečky nemilovat.

Ale byla by škoda vynechat kvůli nim sofistikovaná jídla ze sezonního jídelního lístku. Devíza Michala Černého tkví v bezchybné práci se zeleninou i masem a vyváženosti jednotlivých chodů.

U hlavních jídel najdete na talíři vždy některý z druhů zeleniny v celé řadě podob a k němu rybu či maso v tak akorát velké porci. Samozřejmě můžete zvolit i pokrm vegetariánský. Ze zimního menu bylo možné ochutnat dokonale růžový, na medium propečený hřbet z jelena sika s topinamburovými chipsy, topinamburovým pyré a pečenými topinambury. Zvěřinu navíc doplňovalo jemné houbové ragú a tradičně perfektní koncentrovaná a lesklá omáčka plná chuti. V denní nabídce jsme narazili na stejně precizně připravené kachní prso s výrazně ochuceným červeným zelím, tenkými plátky řepy a křupavými bramborovými kroketami. Skvělé jídlo a krásná prezentace ke Story nerozlučně patří a nechybějí ani jídlům z poledního menu. Pokud se rozhodnete restauraci jen zlehka oťuknout, je oběd skvělá příležitost, protože místní fantastická jídla tu dostanete téměř za hubičku.

Stejná péče je věnována talířovým dezertům, které doplňují dezerty podávané během celého dne, jako jsou třeba cheesecake nebo mrkvový dort. Doporučujeme vybírat z menu. Momentálně populární krupicovou kaši, kterou teď najdete v nabídce leckteré lepší restaurace, tu připravili v lehoučké podobě a s výborným svěžím ochucením jahodovou granitou. Překvapivý byl dezert s názvem čokoláda, řepa, rybíz, který se držel zemité chuti červené řepy a hořkosladké čokolády vyvážené kyselostí rybízu. To vše v rozmanitých podobách i konzistencích.

V málokteré restauraci jsou jídla tak setrvale dobrá a precizně připravená, za velmi odpovídající ceny.

Dlouhodobou slabinou podniku je ovšem personál, který se zde často obměňuje a nedělá servírovanému jídlu vždycky čest. Obsluha je bez výjimky příjemná a milá, a tak vám návštěvu restaurace určitě neotráví, ale profesionálně připravené jídlo by zasloužilo být podáváno i profesionální obsluhou.

MM26_AI

To „nejhorší“ jsme si nechali na závěr: podle posledních informací se majitelé rozhodli ke konci srpna restauraci uzavřít. Naštěstí ne kvůli EET, ale kvůli radostným událostem v rodině. Využijte tedy poslední příležitosti restauraci navštívit a počkejme společně na další kroky Michala Černého, o kterém ještě rozhodně uslyšíme.

Story ? Na Rovni 21, Praha 6 ? t: 777 151 553 ? e: info@storyrestaurant.cz ? šéfkuchař: Michal Černý

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek