Špičková a moderní kuchyně je v Praze poslední dobou v top formě. I proto končí mimo top ten dvě dobré italské restaurace, 1 Manú Risto & Lounge známého TV šéfkuchaře Emanuela Ridiho a také populární letenská Ristorantino da Matteo.
Ridi míchá tradiční Itálii s Asií, zatímco na Letné stoprocentně zůstávají v Itálii. Ani jedna se mezi desítku nejlepších evropských podniků prostě nevešla, protože by pak nešlo o evropskou, ale italskou ligu.
A mimochodem špičková italská restaurace, jen rafinovaně ukrytá v zeleném kopci nad Andělem, je Il Giardino spadající do NH hotelu pod kopcem.
Kulinářskou záštitu nad ní má přední italský šéfkuchař a hostiny tu pořádá i italský velvyslanec v Česku, což vám řekne zhruba vše. Italové v exilu nikdy nejedí v nějaké laciné imitaci a la Italia.
A ještě jednou k Itálii: dobře se samozřejmě najíte i ve stále rostoucím impériu pražského italského restauratéra Riccarda Lucqueho, tedy v La Finestře i 2 Bodegách a Bistrotékách.
Za Itálií v Praze nyní trochu ztrácí dech francouzská kuchyně, bez níž se neobejde žádné slušné město, co si chce říkat světové.
V La Gare v Celnici se sice francouzsky celkem slušně najíte a mají tu i dobrou pekárnu, obsluha tu ale silně kulhá na obě nohy.
Dobře se najíte a napijete v Atelieru na Smíchově. Nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na vinohradský Bruxx, elegantní hospodu plnou belgických a holandských piv.