Menu Zavřít

Stát čelí žalobě kvůli plánu na čistý vzduch. Je špatný, tvrdí ekologové

12. 7. 2016
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nově čelí žalobě kvůli Programu zlepšování kvality ovzduší na Ostravsku. K Městskému soudu v Praze ji podalo občanské sdružení Čisté nebe ve spolupráci se sdružením právníků Frank Bold. Program je podle nich nekonkrétní a nezajistí požadované zlepšení vzduchu do roku 2020. U soudu žádají, aby se program zrušil a vznikl nový. Navíc na začátku srpna bude soud zcela poprvé řešit žalobu občana na stát za znečištěný vzduch.

Program MŽP pro zlepšení kvality ovzduší v Ostravské aglomeraci, která trpí nejvíce znečištěným ovzduším z celé ČR, není podle sdružení dostatečně konkrétní, neobsahuje dostatečná opatření ke snížení znečištění ovzduší, ani řádný časový plán.

„Chybí možnost kontroly a vymahatelnost příslušných opatření. Podle odborníků navíc z vyhodnocení vlivu programu na životní prostředí vyplývá, že stanovený termín 2020 na dosažení zákonných limitů je nereálný,“ vysvětluje ředitelka sdružení Čisté nebe Anna Plošková.

Současně upozorňuje, že účinná opatření na zlepšení ovzduší měla Česká republika přijmout již v roce 2005 v návaznosti na vstup do EU a má tak více než desetiletý skluz. Loni v březnu navíc Evropská komise (EK) Česko upozornila, že situaci musí řešit, jinak ji hrozí sankce.

Není tedy žaloba ekologů proti snaze MŽP spíše kontraproduktivní a zrušení programu nebude další brzdou a rizikem pro stát kvůli hrozbě pokut ze strany EK?

Zrušení nic nezkazí

„Jsme přesvědčeni, že zrušení programu nebude mít žádné negativní následky. Opatření v něm obsažená jsou natolik neurčitá, že je lze realizovat i bez programu. Navíc řadu kroků stát podnikl bez ohledu na existenci programu. Například výměny domácích kotlů nebo výstavbu městských obchvatů,“ argumentuje Plošková.

„Požadujeme po MŽP přepracování a vydání nového programu, který vymezí kroky a opatření, aby se znečištění snížilo na zákonnou úroveň, a stanoví pro jejich realizaci časový plán a priority. Žalobu jsme podali 1. července. Městský soud v Praze má na rozhodnutí 90 dní,“ zakončuje sdružení Čisté nebe.

Jako svoji prioritu stanovuje sdružení pro Ostravsko regulaci průmyslu jako velkého bodového zdroje škodlivin, protože „průmysl se na znečištění ovzduší prachovými částicemi PM10 a PM2,5 podílí ze dvou třetin a u rakovinotvorného benzo(a)pyrenu z 38 procent.“

Je to rozdíl proti programu MŽP, který podle Ploškové nesprávně preferuje boj s lokálními zdroji a dopravou.

Ministerstvo se brání

MŽP s kritikou nesouhlasí. Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková k problému na dotaz Euro.cz uvedla, že úřad zatím nemá žalobu k dispozici, tudíž nezná její konkrétní důvody. „Nicméně platí, že MŽP vytvořilo programy zlepšování kvality ovzduší v souladu se zákonem o ochraně ovzduší a program požadavky naprosto naplňuje,“ uvedla mluvčí.

„Navíc programy spolu s MŽP vytvářely a odsouhlasily dvě skupiny odborníků, jak při přípravě programu, tak v rámci posuzování vlivů koncepce na životní prostředí, z komerční sféry, akademické a veřejné i z řad našich rezortních organizací – například ČHMU. Experti na základě navržených opatření potvrdili, že jejich realizace povede ke zlepšení ovzduší na zákonem stanovené limity do roku 2020,“ dodala mluvčí.

Podle Roubíčkové každé navržené opatření obsahuje konkrétní popis jeho obsahu a výčet lokalit, kde je nutné dané opatření aplikovat a jakým způsobem. Kde to legislativa dovoluje, tak je i vymezeno, kdy musí být opatření realizováno.

Pokud občan se žalobou na stát uspěje, mohlo by to vyvolat lavinu sporů, protože lidé získají pozitivní vzor

Stát, potažmo MŽP, čeká v srpnu ještě další nepříjemnost. Poprvé se české soudy budou zabývat žalobou občana na stát kvůli znečištěnému ovzduší, jednání už je nařízeno. Lidé po státu požadují náhradu škody za nemajetkovou újmu. Tím se myslí zdravotní rizika, vyšší nemocnost, psychická újma a celkové zhoršení kvality života.

Žalob od občanů je víc, kromě Ostravana Vladimíra Burdy z Radvanic si však další tři nepřejí zveřejňovat své jméno. „Uvidíme, jaký bude výsledek první žaloby u soudu. Pokud občan se žalobou na stát uspěje, mohlo by to vyvolat lavinu sporů, protože lidé získají pozitivní vzor,“ míní Plošková.

Kvůli znečištěnému ovzduší podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu každým rokem umírá v Česku až pět tisíc osob.

EBF24


Přečtěte si ještě:

Smog zkracuje Číňanům život o 25 měsíců


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).