Menu Zavřít

SPOŘENÍ S ERSTE

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nový rakouský akcionář chystá restrukturalizaci banky

Několik desítek odborníků na reorganizaci se chystá vyslat do Prahy nový majoritní vlastník České spořitelny. Jejich úkolem je zpracování návrhu na snížení nákladů banky. Podle informací týdeníku EURO rakouská Erste plánuje ještě letos další radikální snížení počtu zaměstnanců a poboček. Hovoří se o tom, že během dvou let se počet zaměstnanců sníží ze současných 15 277 zhruba na polovinu. Z 842 obchodních míst by měla být zavřena během uvedeného období až třetina. Erste na tento úkol údajně nenajme poradenskou firmu, ale pověří jím vlastní odborníky.

Informace o zamýšlené výrazné redukci počtu zaměstnanců a poboček je však poněkud v rozporu s vyjádřením šéfa Erste Bank Andrease Treichla. Ten na tiskové konferenci po vládním rozhodnutí o privatizaci České spořitelny prohlásil, že mu pobočková síť spořitelny nepřipadá předimenzovaná a že síť Erste v Rakousku je ještě hustší. Přesto uzavírání poboček nevyloučil.

Mluvčí České spořitelny Martin Maňák v této souvislosti uvedl: „V současné době se nedá hovořit o tom, že existují jednotlivé obchodní plány Erste Bank a České spořitelny, které by vznikaly či nekoordinovaně žily svými vlastními životy. Velmi intenzivně se totiž pracuje na přípravě společného obchodního plánu, který bude v relativně krátké době dokončen. Obě strany podle oficiálního vyjádření České spořitelny nyní integrují své názory a postupně spějí ke společným číslům, jež budou zpracována ve společné strategii a společném obchodním plánu.

Plánovaný příchod desítek odborníků mluvčí spořitelny nemohl potvrdit. Sdílnější nebyl ani Michael Mauritz, vedoucí tiskového odboru vídeňské centrály Erste. Připouští určité redukce pracovníků a filiálek, ale přesná čísla nechce uvádět. „Prvořadý není ani počet pracovníků, ani poboček či nových účtů, ale to, nakolik bude podnik produktivní a jak efektivní budou nástroje, jež používá, zdůrazňoval v rozhovoru pro týdeník EURO Mauritz.

Celý proces ujímání se vlastnických práv v České spořitelně je zatím velmi syrový a prý ještě potrvá zhruba dva až tři měsíce. Snižování počtu zaměstnanců a poboček probíhá ve spořitelně i v současnosti, ovšem ne v takovém měřítku, které lze předpokládat po reálném vstupu zahraničního investora.

MMF24

Začátkem letošního února generální ředitel banky Dušan Baran mluvil o tom, že letos se počet zaměstnanců sníží asi o tisíc lidí. Jeho plány jsou v souladu s dlouhodobým trendem, spořitelna totiž v roce 1999 propustila 1303 lidí, což je snížení o 7,8 procenta oproti stavu ke konci roku 1998.

Pokles počtu poboček byl za stejné období dokonce relativně více než dvakrát vyšší než pokles počtu zaměstnanců, snížil se o 18,5 procenta. Spořitelna měla na konci roku 1998 1033 poboček, nyní jich má 842. Před pouhými třemi měsíci jich měla ještě 878.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).