Menu Zavřít

Spor Volkswagenu a amerických investorů se bude řešit v USA

5. 1. 2017
Autor: čtk

Německá automobilka Volkswagen a její bývalý generální ředitel Martin Winterkorn musejí čelit žalobě amerických investorů související s emisními skandálem u soudu ve Spojených státech. Americký soudce Charles Breyer totiž ve středu odmítl žádost o přesunutí tohoto sporu do Německa.

Volkswagen tvrdil, že německé soudy jsou pro řešení žalob investorů vhodnější. Podle Breyera by však měla tato kauza pokračovat u amerického soudu, „protože Spojené státy mají zájem na ochraně domácích investorů před podvody s cennými papíry,“ citovala jej agentura Reuters.


O aktuálních trablích Volkswagenu čtěte více:

Americká právní kancelář chce od Volkswagenu vymoci odškodné pro Evropany

Aféra s diesely bude Volkswagen v Kanadě stát 73 miliard


Žalující stranu tvoří převážně americké penzijní fondy, které do Volkswagenu investovaly a utrpěly ztráty v důsledku propadu ceny jeho akcií po vypuknutí skandálu. Žaloba tvrdí, že Volkswagen a jeho vedoucí představitelé poskytovali investorům zavádějící informace.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

CIF24


Přečtěte si, kdo kauze Dieselgate navzdory si z Volkswagenu odnese tučnou odměnu:

Zlatý padák za Dieselgate: bývalý šéf VW má nárok na 32 milionů

Bývalý šéf německého automobilového koncernu Martin Winterkorn


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).