Menu Zavřít

„Špinavější“ než před lety. Microsoft produkuje o 30 procent více emisí než v roce 2020

17. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Z výroční zprávy technologické společnosti Microsoft vyplývá, že vloni vyprodukovala více emisí než v roce 2020. Rozdíl je téměř třicetiprocentní
  • Důvodem je hlavně výstavba nových datových center, která souvisí s rozvojem umělé inteligence
  • Technologický gigant se před čtyřmi lety zavázal, že se do konce desetiletí stane uhlíkově negativní, svému slibu prý hodlá dostát

Uhlíkové emise společnosti Microsoft jsou od roku 2020 o téměř 30 procent vyšší. Technologický gigant to ve středu uvedl ve své výroční zprávě týkající se udržitelnosti v loňském roce. V ní americká firma zároveň připomněla, že se před čtyřmi lety zavázala k tomu, že se do konce dekády stane uhlíkově negativní, což znamená, že odstraní alespoň stejné množství oxidu uhličitého, jako sama vyprodukuje.

Nyní však Microsoft uvedl, že od tohoto původního prohlášení došlo v technologickém odvětví k výrazným změnám, které ovlivnily poptávku po elektřině. A rozdílné je prý také chápání toho, jaké kroky bude ke splnění klimatických cílů vlastně nutné učinit.

Umělá inteligence zvýší poptávku po zemním plynu, tvrdí lidé z oboru. Čistě na obnovitelné zdroje se prý zatím spoléhat nedá
Přečtěte si také:

Umělá inteligence zvýší poptávku po zemním plynu, tvrdí lidé z oboru. Čistě na obnovitelné zdroje se prý zatím spoléhat nedá

„Nové technologie, včetně generativní umělé inteligence (AI), jsou příslibem nových inovací, které mohou pomoci řešit klimatickou krizi. Infrastruktura a elektřina, které jsou pro tyto technologie potřebné, zároveň vytvářejí nové výzvy pro plnění závazků udržitelnosti v celém technologickém odvětví,“ píše společnost ve zprávě s tím, že i když aktuálně bilancuje, je i nadále odhodlaná klimatické cíle plnit.

Těžkosti předních dodavatelů cloudu

Nutno podotknout, že emise vygenerované aktivitami společnosti a její spotřebou elektřiny či tepla se od roku 2020 snížily o 6,3 procenta. Na druhou stranu to nic nemění na skutečnosti, že emise nepřímé, tedy ty, jež pocházejí ze všech ostatních aktivit, na nichž se Microsoft podílí, naopak o 30,9 procenta vzrostly. Důvodem je zejména výstavba nových datových center, která jsou energeticky velmi náročná.

„Naše problémy jsou částečně spojeny s naší pozicí předního dodavatele cloudu, který rozšiřuje svá datová centra,“ vysvětluje vedení firmy a dodává, že budování center ukazuje na potřebu ekologičtějšího betonu, oceli, paliv a čipů. V návaznosti na energetickou náročnost výstavby Microsoft navíc zavádí nový požadavek: chce, aby vybraní dodavatelé, tedy typicky společnosti s velkým objemem výroby, používaly do roku 2030 čistou elektřinu.

Samotný Microsoft loni zvýšil smluvní objem spotřebované energie z obnovitelných zdrojů na 19,8 gigawattu, a to hned v 21 zemích. Uzavřel rovněž smlouvu na odstranění pěti milionů tun uhlíku během příštích 15 let, uvádí CNBC. Začátkem tohoto měsíce společnost rovněž uzavřela kontrakt s firmou Brookfield Asset Management, který se týkal dodávek energie z obnovitelných zdrojů o objemu 10,5 gigawattu pro roky 2026 až 2030.

Zemní plyn ještě bude v kurzu

Podle dubnové zprávy bankovní společnosti Goldman Sachs lze očekávat, že AI a její datová centra budou do roku 2030 odpovídat za osm procent spotřeby elektřiny v USA, což je oproti současnosti více než dvojnásobek. Banka rovněž očekává, že 60 procent zvýšené poptávky po elektřině z datových center pokryje zemní plyn, zatímco zbytek obnovitelné zdroje. U nich ale představuje problém jejich závislost na proměnlivém počasí.

EBF24

Další komplikací jsou pak baterie. Ty zatím nejsou dostatečně výkonné k tomu, aby datová centra napájely 24 hodin denně. „Obnovitelné zdroje budou hrát významnou roli při uspokojování poptávky, ale čelí výzvám, kvůli nimž se plyn jeví jako atraktivní, a to nejméně do roku 2030,“ nechal se v květnu slyšet Richard Kinder, výkonný předseda společnosti Kinder Morgan, která je se 40procentním podílem na trhu největším provozovatelem plynovodů v USA.

Umělá inteligence v budoucnu usnadní životy nás všech a přinese mnoho nových příležitostí, očekává Bill Gates
Přečtěte si také:

Umělá inteligence v budoucnu usnadní životy nás všech a přinese mnoho nových příležitostí, očekává Bill Gates

Alternativou plynu, který jakožto fosilní palivo nekoresponduje s vidinou čisté elektřiny, by pak mohla být jaderná energie. Potíže ale představují dlouhé lhůty jednotlivých projektů, takže v tomto desetiletí výraznější slovo nejspíš mít nebude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).