Menu Zavřít

Šmírák Tinder. Za pár let nasbíral o uživatelce data na 800 stran

29. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Seznamovací aplikace Tinder, která využívá informace ze sociálních sítí, sbírá o svých uživatelích data v míře, o které nemají mnohdy tušení. Novinářka Judith Duportailová zažádala o zaslání osobních dat, která o ní firma nasbírala od roku 2013. Přišlo jí osm stovek stran informací o jejích nejskrytějších touhách.

Francouzská novinářka Judith Duportailová se v britském Guardianu pochlubila svou zkušeností s aplikací Tinder. Používá ji k seznamování od konce roku 2013. Aplikace jí za tu dobu nabídla 870 různých lidí, pár z nich se stalo jejími milenci, přáteli nebo jen otřesnou zkušeností z jedné schůzky, jak sama přiznala. Na drtivou většinu partnerů zapomněla, Tinder ale nikoliv.

Na základě evropského zákona o ochraně osobních údajů si požádala o přístup k datům, jež o jejich aktivitách seznamka nasbírala. Přišlo jí 800 stránek informací o její osobě, včetně jejích „lajků“ na stránkách Facebooku, fotek z Instagramu (i přesto, že tento účet zrušila), o jejím vzdělání, věku mužů, o které projevila zájem, intenzitě kontaktů, podrobné statistiky o jejím online flirtování.

O seznamce Tinder
Služba je dostupná ve 30 jazycích a 190 zemích.

Na konci roku 2014 jej alespoň jednou měsíčně využilo 50 milionů uživatelů.

Týdně zprostředkuje 1,5 milionu schůzek.

Bank of America Merill Lynch ji v roce 2015 ohodnotila na 1,35 miliardy dolarů (30 miliard korun).

„Jsem zděšený, ale vůbec mě nepřekvapilo množství nasbíraných dat,“ řekl k tomu Olivier Keyes, datový expert z University of Washington. Podle něj se nejedná o žádnou výjimku, každá mobilní aplikace, kterou pravidelně používáte, o uživatelích nasbírá velké množství dat. „Facebook o vás má tisíce stran informací,“ tvrdí Keyes.

Sama novinářka žijící v Berlíně se cítila provinile, když si procházela veškeré informace, které Tinderu na sebe za několik let dobrovolně prozradila, od hudebních preferencí až po ty sexuální. Většina uživatelů o sobě „napráská“ mnohem víc, než si skutečně uvědomují. Jejich elektronická stopa je masivní.

„Jste lákáni k tomu, abyste sdíleli takové informace. Aplikace jako Tinder využívají jednoduchý emocionální fenomén. Sdílení dat necítíme, jsme fyzicky zaměřené bytosti,“ varoval sociolog digitálních technologií Luke Stark.


Sociální síť v kauze ovlivňování amerických voleb:

Facebook předá Kongresu 3000 inzerátů, kterými chtěli Rusové ovlivnit volby


Novinářka se při pročítání 1700 zpráv, které od roku 2013 přes Tinder naposílala, emočně vracela ke svým touhám, obavám, sexuálním preferencím a hluboko uloženým tajemstvím. „Tidner mě zná tak dobře, že ví, komu jsem kopírovala stejný vtip,“ postěžovala si.

Seznamka, která vynikla v roce 2012, si z analýzy dat může udělat daleko přesnější obrázek uživatelů, než si sami připouští.
Jak často a kdy mají největší chuť na seznámení. Jakou barvu kůže mají partneři, které si vybrali, jaký typ lidí se o ně zajímá, jaká slova nejčastěji používají. Jak upozornil Alessandro Acquisti, profesor informačních technologií z Carnegie-Mellonovy univerzity, podrobná data o uživatelích se dají dobře zpeněžit u inzerentů.

Nejhorší podle Duportailové je to, že samotná firma připouští, že uživatelé nemohou čekat, že informace, které na sebe přes aplikaci prozradili, zůstanou vždy bezpečné a nikdo se k nim nedostane. Například existuje nástroj Tinder Scraper, který umožňuje analyzovat data o uživatelích služby.

Tinder tvrdí, že shromažďováním dat pomáhá lépe vybírat uživatelům partnery pro seznámení. Jak přesně informace využívá pro výběr vhodných kandidátů, nechtěl mluvčí firmy prozradit. Podle něj se jedná o duševní vlastnictví firmy a informace o nástrojích aplikace nemůže sdělovat.

MMF24

Dále čtěte:

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu

Cenzura, nebo boj o data? LinkedIn je jen začátek

 LinkedIn.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).