Menu Zavřít

Skupina Solek založila investiční fond, chce z něj financovat výstavbu solárních elektráren

15. 7. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Česká fotovoltaická skupina Solek založila fond investorů Solek Sicav, chce z něj financovat výstavbu solárních elektráren. Minimální vklad je milion korun, Solek slibuje roční výnos pět až 5,7 procenta.

Solek chce v Chile vybudovat solární park o celkovém výkonu 250 megawattů (MW), z toho nejméně 100 MW umístí do fondu Solek Sicav. U projektů pro tento fond firma očekává bankovní financování od 50 do 70 procent.

„Dále jsou také v plánu akvizice projektů fotovoltaických elektráren nejen v Chile, ale i v dalších latinskoamerických zemích, kde rozvíjející se ekonomika dovolí perspektivně investovat. Projekty fondu budou mít zajištěn provoz a údržbu od skupiny Solek, která elektrárny navrhuje, staví a provozuje již deset let,“ uvedl mluvčí společnosti Radek Stavěl.

Společnost Solek od založení v roce 2010 realizovala více než desítku projektů fotovoltaických elektráren v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Chile o celkovém výkonu přes 33 megawattů. V současnosti se soustředí na chilský trh, kde má v plánu stavbu dalších až 250 MW. V Chile působí od roku 2014. Jejím pilotním projektem tam byla třímegawattová elektrárna Parque Solar Cuz Cuz. Majitelem a zároveň ředitelem firmy je Zdeněk Sobotka.

V Chile chce Solek do konce roku dokončit ještě další projekty, celkově by měl mít letos postaveno kolem 60 megawattů. Část plánovaných projektů z celkového výkonu 250 MW do konce roku 2021 je určena pro kanadský fond Cerbon Free a americkou společnosti Arroyo.

Skotská firma chce změnit současnou energetickou síť:

Velké plány pro Česko i svět. Stoletou energetickou síť čeká bod zlomu, tvrdí zakladatel Faraday Grid

MMF24

Dále čtěte:

Jde to i bez sítě. Český Solek Group chce v Chile prorazit s kombinací fotovoltaiky a baterií

Uspět v Latinské Americe je těžké, spoléhat jen na kvalitu produktů nestačí

Čeští solárníci v Íránu. Solek je na exotických trzích zatím ve ztrátě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).