Menu Zavřít

Skotská whisky v ohrožení. Brexit ji může připravit o značku a výdělky

12. 7. 2016
Autor: Martin via Flickr.com (CC BY 2.0)

Skotské pálenice bijí na poplach. Vystoupení Velké Británie z Evropské unie je může vážně poškodit. Ve hře jsou čtyři miliardy liber ročně a někteří výrobci tradičního artiklu proto volají po referendu o samostatnosti Skotska.

Skotsko je největším exportérem nápojů v ostrovním království. Většinu ze čtyř miliard liber, které vývoz generuje, přitom produkují výrobci proslulé skotské whisky.

Již v květnu členka konzervativní strany a tajemnice pro životní prostředí a potravinářství Liz Trussová varovala, že brexit může ohrozit významnou část ze 40 tisíc pracovních míst, které v současnosti výroba whisky poskytuje. Scotch Whisky Association dodala, že evropský trh je „klíčem k úspěchu skotské“.

Do kampaně před referendem zřetelně promluvili také obři tohoto průmyslu - Diageo a Pernod Ricard. “Máme jasno, jsme pro setrvání Velké Británie v EU,” uvedl před hlasováním pro Bloomberg ředitel Diageo Ivan Menezes. Lihovar vlastní značku Johnie Walker a dalších 28 skotských pálenic.

Akciím společnosti Diaego výsledek referenda (23. června) paradoxně prospěl. Důvodem je příklon investorů k jistotě, kterou v tomto případě představuje pravidelná výplata vysoké dividendy.

Podobně jasný názor prezentoval i Pernord Ricard – majitel Chivas Brothers a dalších devíti proslulých skotských lihovarů. „Pernod Ricard je proevropská společnost, která je pro liberalizaci světového obchodu,” řekl generální ředitel společnosti Alexandre Ricard.

Přístup na asijské trhy

Majitelé alkoholových gigantů zaznamenali nejvýraznější růst právě poté, co Skotsko jako člen evropského společenství přistoupilo na dohodu o volném obchodu. Společnostem se dokonce podařilo vyjednat pro whisky specifické postavení. Nutno dodat, že mnohé výrobce whisky vlastní zahraniční majitelé a těm svědčí možnosti přesunu zisků a daňové výhody plynoucí z dohod v rámci Evropské unie.

Tyto dohody obsahují také třeba úmluvu s Jižní Koreou, která snížila cla na skotskou whisky na nulu nebo snížení celních tarifů ve Vietnamu, který také zrušil jakékoliv poplatky. Oba trhy jsou pro skotské lihovary bytostně důležitými. Díky vyjednávání Bruselu navíc společnosti získaly lepší postavení také v Jižní Americe, kde se třeba Pernod Ricard chystá expandovat.

Evropská unie kromě toho střeží i samotné know how výrobců. Značku „Scotch Whisky“ ochraňuje před zneužitím jinými zeměmi podobně jako značku francouzského „Champagne“. Jak upozorňují někteří odborníci, po vystoupení Velké Británie z Evropské unie bude technicky možné, aby skotskou začal vyrábět také lihovar třeba z Bulharska nebo Česka.

Ven z Británie

Podporovatelé brexitu se pokoušeli skotské lihovarníky během kampaně utěšit příslibem možných nových dohod o přístupu na trh. Britové by podle separatistů mohli jako nečlenská země vyjednat lepší podmínky například s Indií, kde v současnosti skotská podléhá brutálnímu 150procentnímu clení.

I přes tyto přísliby výsledek referenda výrobce whisky šokoval. Aktuálně se proto většina z nich zasazuje za opětovné vyhlášení referenda o vystoupení Skotska z Velké Británie.

„Není pochyb o tom, že naše členství v Evropské unii je nezbytné pro rozšíření skotské whisky na zámořských trzích - což posiluje pracovní místa a domácí investice,“ burcuje spoluobčany mluvčí kampaně Scotland Stronger In Europe John Edward.

EBF24

Někteří z majitelů 119 skotských likérek si však z aktuální situace těžkou hlavu nedělají. Jak uvedl šéf Scotch Whisky Association David Frost, výroba whisky už v minulosti přežila válku, prohibici i uzavření trhů.


Čtěte také:

Brexit na moři. Pomůže odchod z EU britským rybářům?

Další Cameronovo varování: Brexit zdraží Britům dovolenou

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).