Menu Zavřít

Severní Korea odpálila další balistickou střelu

5. 4. 2017
Autor: ČTK

Severní Korea otestovala další balistickou raketu. Střela odpálená z východního pobřeží KLDR uletěla asi 60 kilometrů a spadla do moře. Test odsoudily Jižní Korea i Japonsko; Spojené státy v reakci znovu potvrdily svůj závazek bezpečnostní spolupráce se Soulem i Tokiem.

Nový test se uskutečnil krátce před schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kteří budou jednat ve čtvrtek a v pátek na Floridě. Hovořit budou mimo jiné o zvýšení tlaku na KLDR s cílem přimět severokorejský diktátorský režim, aby ukončil své jaderné a raketové zkoušky.

Podle velení jihokorejské armády Severní Korea odpálila balistickou střelu z oblasti města Sinpcho v provincii Hamgjong namdo do Japonského moře. Raketa uletěla 60 kilometrů, což je podstatně menší vzdálenost, než jakou urazily severokorejské rakety během zkoušek v poslední době, informovala agentura AP.

Americká armáda uvedla, že podle předběžného hodnocení zkoušky šlo o balistickou raketu středního doletu KN-15, kterou Severní Korea testovala již v únoru.


O vůdci KLDR čtěte:

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un


Jižní Korea zkoušku ostře odsoudila a zdůraznila, že je porušením mnoha rezolucí Rady bezpečnosti OSN. „Tento čin ohrožuje mír a bezpečnost Korejského poloostrova a celého mezinárodního společenství,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí. Soul kvůli testu rakety svolal zasedání Národní bezpečnostní rady a slíbil, že v případě dalších provokací rázně zakročí.

Japonsko označilo nejnovější severokorejský raketový test za „mimořádně problematický“, a předložilo Pchjongjangu rezolutní protest. Japonský premiér Šinzó Abe varoval, že od Severní Koreje lze očekávat další provokativní akci. Uvedl také, že Japonsko by případně spolupracovalo se Spojenými státy a Jižní Koreou.

„Americké tichomořské velitelství je k zachování bezpečnosti odhodláno úzce spolupracovat s Japonskem i Jižní Koreou,“ citovala sdělení americké armády agentura AFP. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v komuniké uvedl, že Spojené státy toho „už o KLDR řekly dost“, a záležitost dále nekomentoval. Prezident Donald Trump v nedělním rozhovoru v listu Financial Times řekl, že Spojené státy si poradí se Severní Koreou samy, když jim nepomůže Čína.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes na tiskové konferenci konstatovala, že Peking mezi posledním severokorejským raketovým testem a nadcházející schůzkou prezidentů Si Ťin-pchinga a Donalda Trumpa nespatřuje žádnou souvislost. Uvedla také, že Čína všechny zúčastněné strany žádá, aby situaci nevyhrocovaly.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila. Podle satelitních záběrů je pravděpodobné, že Pchjongjang nyní chystá nový jaderný test.

KL24


Nechal zabít vlastního bratra? Čtěte o napjatých vztazích mezi KLDR a Malajsií:

Napětí kolem vraždy Kimova bratra se stupňuje. Malajsie vyhostila velvyslance KLDR

Kimův bratr byl zavražděn v Malajsii. Údajně jej otrávily agentky KLDR

Malajsie provedla pitvu Kim Čong-nama. Zemřel za 20 minut

 Zavražděný bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).