Menu Zavřít

Seriózní Eurohold? Zájemce o bulharská aktiva ČEZ tvrdě narazil v Řecku

5. 6. 2019
Autor: Archiv

Holding Eurohold vystupuje jako seriózní a kapitálově silný investor, který zvládne jak odkup bulharských distribučních aktiv od Skupiny ČEZ, tak i vstup na český pojišťovací trh díky akvizici Ergo pojišťovny. Přesto i Eurohold má svou třináctou komnatu. Podle zjištění webu Euro.cz narazil s plánem převzít životní pojišťovnu v Řecku. Tamní centrální banka má o serióznosti Euroholdu vážné pochybnosti.

Eurohold prostřednictvím pojišťovací skupiny Euroins Insurance Group expanduje v jihovýchodní, východní i střední Evropě. Zatím to šlo hladce, až v Řecku narazil. Tamní regulátor odmítl již třikrát (naposledy letos v lednu) povolit převzetí životní pojišťovny ze skupiny Crédit Agricole ze strany bulharského zájemce.

Podle vyjádření Řecké centrální banky si skupina Euroins uměle vylepšila svou kapitálovou přiměřenost účelovými vnitrokoncernovými obchody a vykazuje vysoké zadlužení. Řekové navíc upozornili, že Euroins nemá požadované know-how v oboru životního pojištění.

Euroins vydal v lednu reakci na tato obvinění, ve kterém popsal argumenty řeckého regulačního orgánu jako „neprofesionální, diskriminační a tendenční.“ Finanční kondice této pojišťovací skupiny prý plně odpovídá evropské směrnici Solvency II.

Eurohold patří mezi největší soukromé podnikatelské skupiny v Bulharsku, za loňský rok vykázal tržby 647 milionů eur (16,6 miliardy korun) a čistý zisk 9 milionů eur (230 milionů korun). Hlavním oborem podnikání je pojišťovnictví, kde se skupina Euroins zaměřuje hlavně na pojišťování vozidel a odpovědnosti řidičů. Dnes působí na deseti evropských trzích, přičemž největší tržní podíl má v Rumunsku. Další divize Euroholdu se zabývají obchodováním na burze, prodejem aut a leasingovým financováním.

Z českého pohledu je skupina Eurohold zajímavá hned dvakrát. Vede totiž exkluzivně jednání o odkupu bulharských aktiv Skupiny ČEZ za zhruba 320 milionů eur. Navíc Euroins v březnu koupil od původního německého majitele Ergo pojišťovnu. Převezme ji za několik měsíců, až získá souhlas České národní banky.

EBF24

Dále čtěte:

Důstojný odchod v ohrožení. Prodej aktiv ČEZ v Bulharsku ostřelují Piráti

Dozvuky nákupního šílenství: ČEZ počítá náklady balkánského dobrodružství

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).