Menu Zavřít

Selhali na pracovišti: v kůži těchto zaměstnanců by chtěl být málokdo

30. 3. 2017
Autor: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Spolupracovník společnosti Amazon nedopatřením vyřadil část online systému, Německá rozvojová banka KfW omylem odeslala miliardy eur do jiných bank. Chyby se stávají, ale na následujících 10 selhání se bude vzpomínat ještě dlouho.

1. Spolupracovník Amazonu „vypnul“ internetové obchody

V únoru 2017 vyřadil chybný příkaz rozsáhlé části systému firmy AWS, která poskytuje cloudové služby společnosti Amazon. To způsobilo značné škody mnoha online obchodům. Amazon následně informoval, že výpadek způsobil „špatně zadaný příkaz“ během údržby serveru. Závada vyřadila z provozu více než 50 největších online obchodů světa.

2. Programátor poslal na „výlet“ miliardy eur

V únoru 2017 se postaral o značný rozruch platební systém Německé rozvojové banky KfW, když rozeslal několik miliard eur na účty u čtyř dalších bankovních ústavů. Hmotná škoda nevznikla, protože banky peníze vrátily, ovšem KfW a její IT oddělení si vysloužily tvrdou kritiku správní rady. Jak se ukázalo, peníze převedl bankovní software kvůli chybě systému, na niž zadělal jinak zkušený programátor, když systém konfiguroval.

3. Obchodník poslal libru k zemi

ilustrační foto

7. října 2016 se britská měna propadla o více než 6 procent a devizové trhy se marně dohadovaly, co za náhlým poklesem stojí. To také odhalilo následné oficiální šetření. Jeden z obchodníků Citigroup po menším poklesu kurzu zřejmě zpanikařil a dal četné příkazy k prodeji libry. Dílo zkázy dokonal software, který účinek příkazů podpořil.

4. Zkáza lodi Costa Concordia

13. ledna 2012 najela luxusní výletní loď na útes a při následném neštěstí zahynulo 32 lidí. Kapitána Francesca Schettina, který nejen způsobil kolizi, ale také proti všem pravidlům opustil vrak jako první, soud poslal na 16 let do vězení.

5. Špatně načasovaná zpráva

Americká mluvčí koncernu Daimler rozeslala na podzim 2012 čtvrtletní zprávu o něco dřív, než bylo záhodno. Zpráva se dostala k novinářům už 12 hodin před původně plánovaným termínem. V důsledku toho musel Daimler uspíšit i uveřejnění v Německu. Chybička nezpůsobila ztráty jen díky tomu, že frankfurtská burza byla tou dobou již zavřená.

6. Technické potíže technologické burzy

 Nasdaq

V říjnu 2013 vypadlo na tři čtvrtě hodiny obchodování u akciového parketu zaměřeného na technologické akcie. To je v éře vysokofrekvenčních obchodů celá věčnost. Provozovatel poté přiznal, že chybu v přenosu dat způsobilo selhání jedince při obsluze systému.

7. Kyselinový mrak

V únoru 2017 se nad městem Oberhausen v Severním Porýní-Vestfálsku vytvořil velký kyselinový mrak. Zaměstnanci při vykládce lodi přepravující chemikálie zaměnili potrubí pro kyselinu sírovou s vedením pro kyselinu sodnou. V důsledku toho, že kyselinu sodnou z lodi načerpali do nádrže vyhrazené pro kyselinu sírovou, látky mocně zareagovaly. Při nehodě se několik lidí lehce zranilo.

8. Osudová nepozornost

 Trosky ruského letounu Suchoj Superjet 100

Na Suchoj Superjet 100 - první nové ruské letadlo pro osobní přepravu od zániku Sovětského svazu – byli Rusové hrdí. Jenže hned při předváděcím letu v květnu 2012 v Indonésii se stroj zřítil na úbočí sopky. Všech 45 cestujících a členů posádky zahynulo. Podle vyšetřovatelů za neštěstí mohl nepozorný kapitán, který byl v kritický okamžik zabraný do hovoru a pomíjel varovný signál.

9. Hravý výpravčí

Výpravčí z města Bad Aibling u soudu

Výpravčí Německých drah v bavorském lázeňském městě Bad Aibling byl v únoru 2016 duchem v královstvích fantaskního světa počítačové hry Dungeon Hunter 5. Hře se na svém mobilním telefonu věnoval tak důsledně, že nechal špatně nastavenou signalizaci. Při následné čelní srážce dvou vlaků zahynulo 12 lidí. Výpravčího poslal soud na tři a půl roku do vězení.

CIF24

10. Primátor mimo realitu

„Já bych řekl, že Praha není ohrožena. Situace je nadmíru výtečná. Všechny orgány pracují, jak mají,“ prohlásil během povodní 13. srpna 2002 tehdejší primátor Prahy Igor Němec ve chvíli, kdy hladina Vltavy dál rostla. Jen o několik hodin později začala voda zaplavovat pražské ulice, domy i metro. „Když vane silný vítr, voda občas vyšplouchne přes zábrany. V Praze nepanuje katastrofální situace, “ zhodnotil katastrofu 14. 8. v noci, kdy hlavním městem protékalo tolik vody, že ji hydrologové nebyli schopni změřit. Tři městské čtvrti byly evakuovány a voda zaplavila 16 stanic metra. Igor Němec šéfuje Úřadu na ochranu osobních údajů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).