Menu Zavřít

Schválené provozy na internetu

23. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Potraviny

CIF24

PRAHA (jpš) - Státní veterinární správa chce ještě do konce ledna na svých webových stránkách (adresa www.svscr.cz) zveřejnit seznam takzvaných schválených provozů. Na soupisku se dostanou jen ty potravinářské firmy nebo jejich části, které vyhověly loni novelizovanému veterinárnímu zákonu, do něhož byla zakomponována legislativa Evropské unie. Databáze obsahující schválené jatky, bourárny, porcovny, mlékárny, sýrárny, závody zpracovávající vejce, ryby, zvěřinu a další živočišný materiál bude průběžně aktualizována.
Z údajů bude možné také dovodit, které potravinářské provozy veterináři neschválili. Jak již týdeník EURO uvedl (2/2004), během prosince ukončilo činnost 543 provozů, z toho 455 v druhé polovině měsíce. Poměrně vysoký počet (za celý rok 2003 to bylo 991 provozů) vyplývá z toho, že 31. prosinec byl nejzazším termínem pro podání žádosti o schválení. „Státní veterinární správa nepovažuje za vhodné ani za etické zveřejňovat ty závody, jejichž provozům muselo být odepřeno schválení,“ uvedl mluvčí veterinářů Josef Duben. I podniky, které byly nuceny přestat vyrábět, mají ještě teoretickou šanci se na trh znovu vrátit, pokud závady odstraní.
Důslednost českých veterinářů od 19. ledna prověřuje skupina kontrolorů Evropské unie. Ještě celý tento týden budou v namátkově zvolených závodech zjišťovat, zda firmy které zůstaly „na živu“ skutečně evropské legislativě vyhovují. Jejich poznatky se odrazí v závěrečné hodnotící zprávě před vstupem ČR do EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).