Menu Zavřít

Rusňákovi pomohl k miliardám neznámý mladík z Vysočiny

21. 5. 2017
Autor: DRFG

Brněnskému podnikateli Davidu Rusňákovi a vlivnému mecenáši hnutí ANO, kterého policie vyšetřuje v souvislosti s únikem informací z policejních databází, pomohl před lety k penězům od neznámých věřitelů 29letý finančník Michal Mička z Vysočiny.

V příběhu rychlého zbohatnutí majitele investiční skupiny DRFG a někdejšího vlivného sponzora hnutí ANO Davida Rusňáka zůstává několik mlhavých míst. Prvním je struktura věřitelů, kteří mu na rozjezd jeho širokého byznysu půjčili peníze. Investory DRFG Rusňák, který dnes spravuje aktiva v hodnotě zhruba tří miliard korun, nikdy nechtěl prozradit.

„Nebudu je vyjmenovávat. Jsou to fyzické osoby, které do toho dávají své privátní peníze,” uvedl loni v rozhovoru pro týdeník Euro s tím, že nejvyšší jednotlivý vklad je v řádu nižších desítek milionů.

Rusňák patří mezi řadu podnikatelů, kteří v roce 2012 různým způsobem využili tehdejší legislativu, která umožnila vydávat vlastní dluhopisy i soukromým společnostem. Právě kvůli těmto firemním dluhopisům přitom před několika týdny vypukla vládní krize, když premiér Bohuslav Sobotka obvinil ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše z vyhýbání se daním tím, že koupil korunové dluhopisy svého Agrofertu.

David Rusňák díky vydání dluhopisů vlastní firmy dokázal nashromáždit poměrně velký kapitál v hodnotě zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Musel ale nejprve přimět věřitele k podpoře dosud neznámé finanční skupiny.


Přečtěte si rozhovor s Davidem Rusňákem: Nejsem člověk, který bude od něčeho utíkat

 David Rusňák


Když se Rusňák snažil v neveřejné nabídce udat dluhopisy sám známým byznysmenům, velký úspěch neměl. Dluhopisy se začaly prodávat až poté, co se spojil s malou poradenskou společností FinFin ze Žďáru nad Sázavou. Její majitel, dnes 29letý Michal Mička, byl v prodeji Rusňákových dluhopisů tak úspěšný, že mu dravý brněnský podnikatel nabídl, že jeho poradenskou firmu koupí. Mička nabídku vyslyšel - prodej FinFinu tehdy vyměnil za dvacetiprocentní podíl v DRFG.

Jak ovšem tento mladý finanční poradce z Vysočiny dokázal Rusňákovi tak snadno sehnat stamiliony korun?

Je to o důvěře

Mička se s Rusňákem podle vzájemných vyjádření potkal poprvé v roce 2013 na společenské akci. V té době už Mičkova firma prodávala dluhopisy 2 Crowns Capital, dceřiné společnosti DRFG. „Úspěch spočíval v tom, že jsem měl zkušenosti v obchodě. Ve FinFinu jsme dělali investiční zprostředkování a zabývali se finančním poradenstvím,“ uvedl Mička, který ještě na střední škole začínal v Generali pojišťovně a později se stal prezidentem Komory finančních poradců.

V druhém roce své existence, tedy zhruba v době, kdy navázal spolupráci s DRFG, už FinFin utržil pět milionů korun. Mičkova firma byla jen jedním z několika zprostředkovatelů, kteří dluhopisy nabízeli. Mička později nastoupil do vedení celé finanční distribuce DRFG.

„Je to vždy o tom, kdo za klientem s tou nabídkou přijde. DRFG tehdy možná ještě nebyla známá, ale klient neinvestuje jen na základě známosti. Obchod funguje jinak. Je to o důvěře,“ naznačil tajemství svého úspěchu Mička, který podle svých slov kontakty na klienty získával průběžně.


Přečtěte si více:

Olomoučtí žalobci řeší rozsáhlé úniky ze spisů, v podezření jsou i elitní policisté

 Znak Policie České republiky

Sobotka je zvědav, zda "Rusňákova tchýně" zůstane náměstkyní

Podnikatel Rusňák ukončí členství v ANO. Nikdy prý nebyl aktivním členem


FinFin přitom působil především na Vysočině a postupně se rozšířil na celou Moravě. Mička loni z managementu skupiny DRFG oficiálně odešel a své akcie si nechal vyplatit. Přesunul se do Prahy a připravuje vlastní investice v oblasti e-commerce.

Mecenáš řadovým členem ANO

Jeho obchodní partner Rusňák na sebe výrazně upozornil vedle raketového vzestupu DRFG také sponzorským darem brněnskému hnutí ANO na komunální volby. Rusňák loni týdeníku Euro potvrdil, že brněnské buňce daroval 1,5 milionu korun. Tyto peníze však nebyly zaneseny do oficiálního účetnictví strany - ve výroční zprávě za rok 2014 se takto vysoký dar neobjevil. Hnutí ANO to vysvětlilo tak, že údajně nepeněžní plnění vůbec neprošlo přes centrální kancelář, ale směřovalo rovnou do brněnské buňky na pokrytí nákladů souvisejících s kampaní před komunálními volbami. Všechny dary politickým stranám, jak na celostátní, tak i na regionální úrovni přitom musí být ve výročních zprávách zaneseny.

Spojení s politikou bylo pro Rusňáka vždy velmi citlivé. Při loňském rozhovoru pro týdeník Euro se nejvíce rozčílil právě při zdánlivě nevinné poznámce, zda nenapodobuje Andreje Babiše sponzoringem koncertních turné. V případě Rusňáka se jednalo o finanční podporu známého zpěváka Paľa Habery.

„Vy mě pořád tlačíte k tomu, že já jsem tam, kde jsem, díky němu (Babišovi - pozn. red.). Nebo nedej bože on je tam, kde je, díky mně. To je úplně scestné,” odmítl zvýšeným hlasem jakékoli spojení s Andrejem Babišem.

Naopak se snažil přesvědčit, že jeho členství v hnutí ANO nebylo účelové. Jakmile však padla otázka na jeho aktivity v Brně, podezření ze střetu zájmů se vyhýbal jen těžko. V roce 2015 nedlouho po odkoupení brněnského výstaviště zpět do rukou města vedeného hnutím ANO představil Rusňák studii, podle níž by magistrát kus obrovského areálu svěřil developerům. A právě DRFG nikdy neskrývala zájem o odkup části pozemků rozlehlého výstaviště a o následnou luxusní bytovou výstavbu. Brněnský primátor a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál rozprodej výstaviště nejprve odmítl.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta:

Co ukázala Babišova náměstkyně

 Weikert


Rusňák pak veřejně uvedl, že prý Vokřál už svůj postoj přehodnotil. Loni už primátor tak razantní jako dříve nebyl a odpovídal opatrně. „V žádném případě nebudu podporovat developerské projekty, které by areál rozparcelovaly a vedly k zániku výstavnictví. Na druhé straně se město nebrání zhodnocení zbytných pozemků, které by mu mohly přinést větší užitek při jiném využití,“ řekl Vokřál.

Buňka DRFG

Do brněnského hnutí ANO vstoupil Rusňák na doporučení svého kolegy z DRFG Petra Kuběny, jednoho ze zakládajících členů ANO na jižní Moravě. Tento známý brněnský podnikatel ale byl nedlouho poté vyškrtnut z kandidátky ANO pro komunální volby a za dosud nevyjasněných okolností vyloučen ze strany.

Rusňákův vliv v Brně byl dosud zahalen závojem spekulací. Nikdy se neprokázalo, že by ve vedení města cokoli ovlivnil. „Když do hnutí ANO vstoupila má žena, tak všichni říkali: On má ženu v ANO, on to bude ovlivňovat. Kdyby vstoupil do ANO, to by bylo gesto, že se nebojí a hrdě se k tomu hlásí. Tak jsem vstoupil do ANO a hned zase všichni říkají: Ale on je členem ANO, jak může tohle dělat. Všechno je špatně,” postěžoval si Rusňák v loňském rozhovoru.

EBF24

Podle informací týdeníku Euro se však jemu blízcí lidé a zaměstnanci DRFG objevovali na důležitých akcích či jednáních, na nichž má zájem město. Byli velmi aktivní například při jednáních o výstavbě nového fotbalového stadionu Za Lužánkami.

Dále čtěte:

Babiš čelí žalobě kvůli EET

Konec vládní krize: Zeman jmenuje Pilného ministrem financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).