Menu Zavřít

Rozkoš bez rizika

24. 5. 2017
Autor: Redakce

Drzé čelo lepší poplužního dvora. To je stará česká lidová moudrost. Autor této glosy sice netuší, zda má nějaký ekvivalent ve slovenštině, nicméně je zcela jasné, že Andrej Babiš dobře ví, jak moc je pravdivá. Protože těžko hledat „drzejší čelo“, než jeho čerstvou předžalobní výzvu premiéru Sobotkovi, aby se zdržel pomlouvačných tvrzení, že právě končící ministr financí veřejně lže a vyhýbá se placení daní. Jinak se prý bude dožadovat zadostiučinění u soudu.

Pomiňme skutečnost, že kdyby ho žaloval každý občan ČR, o němž Babiš během své krátké politické kariéry bez obtěžování se jakýmikoli důkazy a bez toho, že by jakýkoli konkrétní případ předal k vyšetření policii, prohlásil, že krade nebo je zkorumpovaný, případně obojí, strávil by končící ministr financí po soudech zbytek svého života. A to by se stihla projednat sotva polovina, protože většího pomlouvače střední Evropa nezažila.

Podstatná je skutečnost, že Babiš veřejně lže a opravdu se vyhnul zaplacení daní. Těch lží bylo mnoho a nejen o Čapím hnízdu a jsou zcela jednoduše doložitelné. Lhal o nákupu médií, o svých dalších akvizicích, o úspěších svých daňových opatření atd. A stejně nesporně se vyhnul placení daní tím, že své firmě místo nákupu korunových dluhopisů neposkytl třeba akcionářskou půjčku či nenechal vydat standardní, daněné dluhopisy.


„Babišův“ živý policejní spis má prověřit sněmovní komise:

Sněmovna zřídí komisi k únikům ze spisů policie, ke kterým se měl dostat Babiš

Andrej Babiš


Zda toto vyhnutí se daňové povinnosti bylo trestný čin, sice není dosud jasné, nicméně zveřejněné informace i to, co Babiš zveřejnit odmítl (výpis z účtu, z něhož by bylo zřejmé, že za dluhopisy reálně zaplatil ze svých úspor), zavdávají dost důvodů, aby byl z takového trestného činu podezřelý.

WT100

Sobotka by měl svého exministra vyzvat, ať si strčí svou předžalobní výzvu za klobouk, a tu žalobu rovnou podá. Dokazování u soudu by byla opravdová rozkoš bez rizika prohry. Proto je naprosto zřejmé, že Babiš žádnou takovou žalobou nebude riskovat ostudu evropských rozměrů. Přinejmenším do doby, než se stane předsedou Ústavního soudu třeba jistý Alexej Bílek či Libor Široký, právní opory ANOfertu.

Čtěte další komentáře autora:

Komentář: Policajti ve vápně

Babiš poprvé v šoku

Sobotka na Hrad?


  • Našli jste v článku chybu?