Menu Zavřít

Babiš hrozí Sobotkovi soudem. Výroky zdůvodňující jeho odvolání ho prý poškozují

23. 5. 2017
Autor: čtk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přestal na veřejnosti říkat, že se vyhýbal placení daní či zneužíval finanční správu. Jedná se o podezření, kterými předseda vlády zdůvodnil návrh na Babišovo odvolání z funkce, které se uskuteční ve středu. Pokud by se Sobotka podobných prohlášení nezdržel, Babiš v předžalobní výzvě, kterou zveřejnil na internetu, hrozí soudním řízením. Sobotka uvedl, že se nenechá zastrašit.

„Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu,“ uvedl Babiš. Podobné výroky podle něj navozují dojem, že se dopouštěl nelegální činnosti, a přitom jsou nepravdivá.

Sobotkova prohlášení mají podle Babiše povahu pomluvy a negativně ovlivňují jeho pověst a vážnost ve společnosti. V dopisu datovaném k minulému čtvrtku proto žádá, aby se jich premiér už nedopouštěl. „V případě, že tak neučiníte, budu uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou,“ napsal Babiš.


Přečtěte si úvahu nad možným budoucím působením Andreje Babiše:

My hoši, co spolu chodíme

 Weikert


Babiš v dopisu uvádí čtyři konkrétní výroky, které Sobotka pronesl během tiskových konferencí po jednání grémia ČSSD či na Úřadu vlády v průběhu května. Premiér v nich zdůvodňuje, proč usiluje o Babišovo odvolání. Hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím emise jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií ze strany Babiše.

Předseda hnutí ANO argumentuje tím, že v posledních měsících dělal veškeré možné kroky, aby podezření vyvrátil, například řadou dopisů adresovaných Sobotkovi. Pochybení, která mu opozice i koaliční partneři vyčítají, od počátku popírá. Odmítl rezignovat na funkci ministra, minulý týden se však dohodl se Sobotkou na jménu svého nástupce, kterým by se měl ve středu stát poslanec Ivan Pilný (ANO).

Sněmovna v první polovině května přijala usnesení, že Babiš veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Reagovala na nahrávky Babišových rozhovorů s tehdejším novinářem jeho bývalého deníku Markem Přibilem, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Přibil se na nich s Babišem radí o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích šéfa hnutí ANO.

Sobotka: Zastrašit se nenechám

Premiér na twitteru napsal, že zastrašování a lži jsou Babišovy obvyklé praktiky při přebírání firem.

BRAND24

O vládní krizi dále čtěte:

Zeman ve středu odvolá Babiše z vlády, nahradí ho Pilný

Sobotka vyhoví ANO a jako nového ministra financí navrhne Pilného

Sobotka: Mezi Zemanem a Babišem je mocenský pakt

Sobotka: Zeman odvádí pozornost od Babiše, měl by dodržovat pravidla hry

Proti Zemanovi a Babišovi se opět protestovalo po celém Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).