Menu Zavřít

Roušky Češi zatím nesundají. Nouzový stav se protáhne do konce dubna

7. 4. 2020
Autor: Gérard Gratadour, Profimedia.cz

Vláda může prodloužit nouzový stav pouze do konce dubna. Sněmovna s tím souhlasila kvůli probíhající koronavirové krizi. Debata o prodloužení trvala zhruba 5,5 hodiny. Kabinet původně žádal poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května.

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Za současné situace by skončil v sobotu 11. dubna. K prodloužení byl nutný souhlas poslanců. Dalších 30 dnů doporučil menšinové vládě ANO a ČSSD Ústřední krizový štáb, o čemž poslance informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Politické špičky se ale přikláněly ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana menšinový kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně toleruje. Část opozice mluvila dokonce nejvýše o dvou týdnech, navrhoval to poslanec ODS Marek Benda. Politici ale také poukazovali na to, že Sněmovna se může v případě potřeby opět sejít a nouzový stav prodloužit.


Komentář: Chytrá karanténa a data nad zlato

Petra Jaroměřská
Petra Jaroměřská

Dobu nejprve Sněmovna vybírala v orientačním hlasování. Konec dubna získal největší podporu. V následném rozhodujícím hlasování pro něj zvedlo ruku 90 ze 101 přítomných poslanců, proti jich bylo pět.

Část opozice si stěžovala na to, že vláda poslancům nevysvětlila, proč chce prodloužit nouzový stav. Například šéf frakce TOP 09 Miroslav Kalousek avizoval, že poslanci této strany nebudou pro prodloužení ani o jediný den. "Chyběl pohled do budoucnosti," komentoval vystoupení členů vlády předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Kabinet slibuje plánovaný nástin dalších kroků po Velikonocích.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala většinu opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení řady služeb. Následně je ale přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Na nouzovém stavu zůstává založen zákaz vycestování obyvatel ČR do ciziny a zákaz vstupu cizinců do Česka.

Stav nouze také umožňuje státu rychle nakupovat například zdravotnické ochranné prostředky. Nemusí se řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Souhlasíte s prodloužením nouzového stavu do května?

"Já uznávám, že jsme ve spoustě věcí nepostupovali správně nebo ideálně," připustil před poslanci ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Dodal ale, že žádná jiná česká vláda v takové situaci nebyla.

Sněmovna odmítla doprovodná usnesení, která prosazoval Petr Bendl (ODS) a za Piráty a lidovce předseda pirátské strany Ivan Bartoš. Bendl chtěl, aby Sněmovna požádala vládu o zveřejnění kompletních smluv uzavřených s odvoláním na nouzový stav, kdy se na ně nevztahoval zákon o veřejných zakázkách. Bartoš navrhoval usnesení, podle kterého měla vláda seznámit veřejnost do 20. dubna s konkrétním plánem pro zvládnutí pandemie koronaviru a jejích důsledků podle různých scénářů vývoje.

CIF24

Sněmovna se dnes v rámci preventivních opatření kvůli epidemii opět sešla pouze zhruba v polovičním počtu. Na základě dohody vedení dolní komory každý poslanecký klub vyslal na zasedání polovinu svých členů. Pro veřejnost byla dolní komora nadále uzavřena.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).