Menu Zavřít

Rekordně nízká nezaměstnanost na Slovensku. Už klesla na 7,35 procenta

20. 6. 2017
Autor: Tomáš Kubelka/mf

Míra nezaměstnanosti na Slovensku letos v květnu klesla na historické minimum od vzniku státu v roce 1993. Nezaměstnanost dosáhla úrovně 7,35 procenta v porovnání s 7,74 procenta v dubnu. Informovalo o tom ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

Dosud nejnižší nezaměstnanost, 7,36 procenta, zaznamenalo Slovensko ve své novodobé historii v létě roku 2008.

Ke snížení nezaměstnanosti podle odborníků přispěl růst ekonomiky země, ale i změna metodiky ve vykazování nezaměstnanosti. Letos v květnu zase vstoupila v platnost novela zákona, kterou stát zpřísnil podmínky evidence lidí na úřadech práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v květnu proti dubnu snížil o 10 713 osob na 200 391 lidí. V meziročním srovnání ubylo více než 56 000 nezaměstnaných.

Na Slovensku nadále přetrvávají značné regionální rozdíly z hlediska životní úrovně i nezaměstnanosti. Zatímco v západní části země se míra nezaměstnanosti pohybuje pod pěti procenty, v regionech středního a východního Slovenska dosahuje dvouciferných hodnot.

KL24

Firmy na Slovensku již delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a zaměstnávají nejvíce cizinců od globální krize.

Nízká nezaměstnanost už přináší „plody“ v podobě stávek:

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují, chtějí víc peněz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).