Menu Zavřít

PROPOUŠTĚCÍ NÁKAZA

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ABB

CURYCH (FT, Bloomberg) – Švédsko–švýcarský strojírenský koncern ABB konsternoval minulý týden burzy oznámením, že v příštích osmnácti měsících sníží počet zaměstnanců o dvanáct tisíc, tedy zhruba o osm procent. Vedení tak rozhodlo poté, kdy se čistý zisk společnosti za letošní první pololetí proti srovnatelnému období loňského roku propadl o 76 procent na 266 milionů dolarů. Přitom příjmy z prodeje se příliš nezměnily a pohybovaly se kolem 11,1 miliardy dolarů.

EBF24

„Situace nás nutí přijmout mnohem ráznější program úspor, sdělil výkonný ředitel ABB Jörgen Centerman. Předpokládá, že během příštích dvanácti měsíců nelze očekávat pozitivní obrat ve vývoji objednávek. Centerman také snížil předpověď ziskové marže na rok 2005 z původních dvanácti procent v roce 2005 na devět až deset procent.

„Vidíme další příznaky toho, že nákaza hospodářského zpomalení se z USA stále více rozšiřuje do Evropy i Asie. A zasahuje nejenom technologický sektor a telekomunikace, nýbrž i výrobu investičního zboží, komentuje poslední vývoj Colin Gibson z investiční banky Goldman Sachs.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).