Menu Zavřít

Projekt českého modulárního reaktoru získal prvního klienta, Teplator má vyrůst poblíž Černobylu

13. 7. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Teplator
  • Zástupci tuzemské firmy World ThermoExport podepsali smlouvu, která počítá s výstavbou modulárního jaderného reaktoru na Ukrajině
  • Od nové technologie si slibují, že dokáže vyrobit teplo z použitého jaderného paliva za výrazně nižší ceny než dnes
  • Výstavbě nového typu reaktorů zatím brání komplikovaná manipulace s palivem a chybějící certifikace

Český jaderný reaktor Teplator od firmy World ThermoExport se má dočkat své první realizace. Ve středu byla v Praze slavnostně podepsána smlouva, která počítá s jeho výstavbou ve městě Slavutyč na severu Ukrajiny. Podle firmy se jedná o významný milník, který celý projekt konečně posune z teoretické a vědecké roviny do praxe.

„Dnešní podpis smlouvy je skvělým výsledkem naší dlouhodobé práce. Nyní budeme usilovat o zdárný průběh licencování, přípravu ke zkušebnímu provozu a následné uvedení do komerčního prostředí,“ řekl profesor Radek Škoda, který ve spolupráci s vědci ze Západočeské univerzity a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT projekt Teplatoru vymyslel.

Jednou z hlavních výhod tuzemské technologie má být fakt, že dokáže vytvořit teplo za velmi příznivé ceny. Zatímco na začátku roku 2023 stálo teplo v Praze více než 1000 korun za gigajoule, Teplator prý dokáže tuto cenu snížit na méně než 100 korun za gigajoule. To by samozřejmě bylo velmi lákavé jak pro teplárenské společnosti, tak pro zákazníky.

Mnozí odborníci ovšem upozorňují, že před samotnou realizací musí být vyřešeno ještě mnoho problémů. Týká se to třeba manipulace s vyhořelým palivem při zavážkách Teplatoru, zabezpečení strukturální integrity a hermetičnosti obalů u využívaného paliva, množství radioaktivního odpadu či způsobu, jakým proběhne vyřazení reaktoru z provozu.

Své pochybnosti o projektu pak opakovaně vyjádřila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. „Nápad dobrý, realizace velmi sporná,“ uvedla nedávno na Twitteru jaderná inženýrka. 

K malým modulárním reaktorům se SÚJB vyjadřoval už v dubnu 2021 na svém webu a zmínil i Teplator. Tehdy úřad konstatoval, že v českém legislativním prostředí nelze s komerčním využitím těchto zařízení počítat v tak krátké době, aby se mohly stát alternativou již plánovaných nových bloků jaderných elektráren. Tedy že to bude proces ještě na dlouhé roky.

Zařízení zajistí tepelnou nezávislost

Město Slavutyč, kde má první Teplator stát, má s jadernou energií dlouholeté zkušenosti. Bylo totiž postaveno jako nové bydliště pro obyvatele evakuované Pripjati, kterou postihla havárie jaderné elektrárny Černobyl. Dnes má Slavutyč asi 27 tisíc obyvatel a celé město je napojené na centrální systém vytápění, což představuje ideální podmínky pro výstavbu Teplatoru.

Čistá energie z jaderné fúze láká stále více společností. Izraelští NT-Tao chtějí reaktor vměstnat do přepravního kontejneru
Přečtěte si také:

Čistá energie z jaderné fúze láká stále více společností. Izraelští NT-Tao chtějí reaktor vměstnat do přepravního kontejneru

„Slavutyč je plný energetiků, inženýrů a specialistů se vztahem k jaderné energetice a odstraňování následků havárie v Černobylu. Proto přišel starosta města Jurij Fomichev s nápadem založit Severoukrajinský jaderný hub. Účast českého Teplatoru v této odborné platformě přispěje k jeho dalšímu rozvoji a na druhou stranu ukrajinským partnerům přinese možnosti energetického a teplárenského vzdělávání,“ doplnil profesor Škoda.

Vhodnost zvolené lokality si pochvaluje i předseda správní rady World ThermoExport Ivan Machoň. „Aktuální smlouva potvrzuje nesporný význam Teplatoru, který má obrovský potenciál v rámci tepelné energetické obnovy a nezávislosti. Jeho propojení se Severoukrajinským jaderným vědeckým hubem zároveň dokazuje unikátnost tohoto technologického řešení. Pro Teplator to pak v neposlední řadě znamená, že úřady země, jež patří mezi energetické velmoci, dávají tomuto zařízení zelenou,“ vyzdvihl Machoň.

Teplator chtějí zprovoznit za pět let

Uvedení Teplatoru do praxe ovšem nebude i přes aktuální pokrok v jednáních jednoduché. Potřebný certifikační proces už byl ale zahájen u Kanadské komise pro jadernou bezpečnost (CNSC). A mimochodem, i náklady na certifikaci a licence jsou dalším faktorem, kterým skeptici rozporují slibované nízké ceny tepla z tohoto zařízení. 

„Pro naše partnery i pro ukrajinské úřady je nyní dostačující, že probíhají tato jednání a přípravy k certifikačnímu procesu. Jeho délku aktuálně odhadujeme na dva až tři roky, reaktor tedy na Ukrajině vyroste nejdříve za pět let,“ vysvětlil Škoda. 

KL24

Jaderný reaktor ve vesmíru? Britský Rolls-Royce pracuje na projektu, který má zajistit energii pro trvalou přítomnost na Měsíci
Přečtěte si také:

Jaderný reaktor ve vesmíru? Britský Rolls-Royce pracuje na projektu, který má zajistit energii pro trvalou přítomnost na Měsíci

Pokud jde o financování projektu, do Teplatoru nedávno vstoupila česká společnost IPC Holding, která v něm aktuálně drží majoritní podíl. 

„Hledali jsme nejlepší cestu, jak zajistit financování vědeckého výzkumu a vývoje. Proto jsme založili firmu World ThermoExport, jež je dodavatelem a provozovatelem konceptu unikátních centrálních kotelen. Tato společnost nejen zahrnula do své obchodní nabídky budoucí koncept Teplatoru, ale dokáže poskytnout i komplexní řešení pro města či státní instituce na klíč,“ uzavřel předseda představenstva IPC Holding Petr Pávek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).