Menu Zavřít

Produkci odpadu by mohly snížit těstoviny čínských vědců. Jsou skladné a mění tvar až ve vodě

14. 5. 2021
Autor: YouTube
  • Vědci chtějí snížit množství produkovaného odpadu pomocí těstovin, které mění tvar

  • Díky strategicky umístěným drážkám se po uvaření zkroutí do požadovaného tvaru

  • Skladná forma má snížit obsah vzduchu v balení i množství materiálu, který padne na výrobu obalu


Čínští vědci přišli s těstovinami, které v horké vodě mění tvar. Tímto krokem se snaží omezit množství vznikajícího odpadu a zároveň i vytěžování přírodních neobnovitelných zdrojů. Informoval o tom server Science Alert. Například v USA tvoří obaly od potravin spolu se samotným potravinovým odpadem bezmála polovinu veškerého pevného spotřebitelského odpadu.

Malé placaté produkty se po namočení do vroucí vody rozvinou do různých tvarů. Vědci odhadují, že ploché těstoviny mohou zredukovat objem balení až o 60 procent, protože u tradičních těstovin tvoří jeho významnou část vzduch ukrytý v jejich dutinách a záhybech.

Inspirace v nábytku

Výzkumník digitální výroby Ye Tao a jeho kolegové z Čeťiangské univerzity v Chang-čou se při tvorbě těstovin inspirovali rozloženým nábytkem připraveným k montáži, který se v této skladné formě prodává například v obchodních domech IKEA. Kromě místa šetří také materiál, jenž padne na výrobu obalu, protože si výsledný produkt lidé sestavují až sami doma.

width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

A podobně je to i s těstovinami. Jejich finální tvar závisí na umístění a vlastnostech drážek vytvořených ve speciálním těstě. „Drážková strana těstoviny se rozpíná méně než hladká, díky čemuž lze docílit požadovaného tvaru,“ vysvětluje biochemický inženýr Teng Zhang ze Syrakuské univerzity s tím, že záleží na strategickém umístění drážek.

Speciální těstoviny věrně napodobují chuť těch reálných. Svou transformaci dokončí zhruba po sedmi až dvanácti minutách vaření, což je i běžná doba přípravy tradičních semolinových těstovin. „Předpokládáme, že tento princip lze přenést i na další potraviny, které bobtnají ve vodě,“ říká inženýrka Lining Yao z Univerzity Carnegieho-Mellonových. Tato jídla by se podle ní dala rovněž tvarovat do různých tvarů, například květin, čehož by bylo možné využít při přípravě některých pokrmů určených na oslavy či jiné společenské akce.

KL24

Speciální těstoviny mají lidem pomoci uvědomit si ekologický přínos efektivnějšího balení a přepravy potravin. Podobné produkty by podle představ vědců mohly najít využití třeba také při cestách do vesmíru. Stejnou techniku lze navíc uplatnit i na další užitečné materiály včetně například 3D tištěných hydrogelů, které mají velký potenciál v medicíně i robotice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).