Menu Zavřít

Příliš mnoho jistoty. Výnosy z dluhopisů padají do záporu

11. 7. 2016
Autor: čtk

V důsledku nákupní horečky, která propukla po brexitu, jsou nyní výnosy státních dluhopisů na historických minimech.

Investice do státního dluhu vždy představovala konzervativní, bezpečný způsob, jak na nějakou dobu uložit peníze a trochu při tom vydělat. Obrovská poptávka po státních dluhopisech, kterou nastartovalo hlasování o odchodu Británie z Evropské uni, ale srazila výnosy do nevídaných hlubin.

Se záporným výnosem se podle zjištění serveru Quartz v současnosti prodává více než třetina státního dluhu rozvinutých ekonomik. Právě o jejich dluhopisy mají pro dlouhodobou ekonomickou stabilitu zemí jako Německo v reakci na brexit investoři největší zájem. To tlačí výnosy až absurdně nízko.

Negativní výnos v praxi znamená, že za pořízení dluhopisu investor zaplatí více, než si vyzvedne po uplynutí jeho splatnosti. Při dočasném odkoupení státního dluhu vlastně platí za to, že může státu půjčit. Znamená to, že jistota nulového zisku či menší ztráty je ve stínu špatné atmosféry na trzích přijatelná.

Přes dluhopisy ven z nejistoty

Zájem o dluhopisy se zápornými úroky tak odráží extrémně špatnou náladu investorů ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky. Německo vydává krátkodobé dluhopisy se záporným výnosem již delší dobu. První záporný výnos tu byl zaznamenán v roce 2011 jednoletého dluhopisu. To samé se ale nyní děje i s dlouhodobými bondy, u kterých se splatnost pohybuje okolo deseti let. Německo v tom není samo. Kromě něj na prodeji svých dluhopisů vydělává i Švédsko, Nizozemsko a Švýcarsko.

 Státy, které vydávají dluhopisy se záporným výnosem

KL24

Státy, které vydávají dluhopisy se záporným výnosem podle délky splatnosti (Zdroj: Quartz).

Od minulého týdne se záporný výnos týká švýcarských dluhopisů všech splatností až do padesáti let. A výhodnost investice do státního dluhu klesá i za oceánem. Výnosy z dluhopisů se sice v USA prozatím drží v kladných číslech. V důsledku nákupní horečky však klesly na historická minima s výnosem 1,37 procenta. To je méně než v roce 2012, kdy se na dluhopisovém trhu podepisovala španělská dluhová krize. Podle analytiků by přitom americké bondy mohly klesnout až na jedno procento.

Kde státní dluhopisy nesou nejméně
Německo 0,19%
Japonsko 0,27%
Švýcarsko 0,61%

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).