Menu Zavřít

Příjemný šok. Ekonomika podle odhadů zrychlila růst na 4,5 procenta

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku znovu zrychlila svůj růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 4,5 procenta po tříprocentním vzestupu v prvních třech měsících roku. Mezičtvrtletně pak ekonomika rostla o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst okolo tří procent.

Vývoj HDP ovlivnila zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem. „Rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb,“ uvedli statistici.

„Předběžný odhad výkonu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku příjemně šokoval,“ sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. O důvodech lze ale podle něj zatím jen spekulovat vzhledem k tomu, struktura HDP bude zveřejněna až po zpřesněném odhadu k 1. září.

Meziroční změny HDP (v procentech)
Po revizi Původně
1. čtvrtletí 2016 3,5 3,0
2. čtvrtletí 2016 2,8 2,6
3. čtvrtletí 2016 1,8 1,8
4. čtvrtletí 2016 1,8 1,9
celý rok 2016 2,5 2,3
1. čtvrtletí 2017 3,0 2,9
2. čtvrtletí 2017 4,5

Zdroj: ČSÚ

„Překvapení se může skrývat na straně investic a k růstu HDP kromě tradičně silného příspěvku zpracovatelského průmyslu pravděpodobně významně přispěly i služby. Tyto faktory ostatně zmiňuje i Český statistický úřad,“ míní analytik. Další zrychlení HDP prý zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že se růst české ekonomiky v souhrnu za celý letošní rok vyšplhá výrazněji nad tři procenta.

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Analytici: Nejrychlejší růst od roku 2015

Podle analytiků rostla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí nejrychleji od roku 2015. Česko se podle nich díky takovým číslům zařadí mezi nejrychleji rostoucí země EU.

„Pro druhé pololetí má ekonomika našlápnuto udržet si dynamiku z druhého kvartálu, a tak i celoroční růst zřejmě překročí čtyři procenta,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Letošní tempo růstu HDP tak bude podle něj zřejmě druhé nejvyšší od roku 2007. Nebýt nedostatku pracovní síly, která se ukazuje být největší brzdou růstu, rostla by ekonomika ještě rychleji. V každém případě bude platit, že letošní růst české ekonomiky již po čtvrté v řadě překročí průměrný růst v eurozóně, a tudíž bude pokračovat její přibližování k vyspělým zemím, dodal.


Pekelně drahé máslo a rozžhavené reality nevěstí nic dobrého. Přečtěte si komentář Vladana Gallistla

 Gallistl


S takovými čísly, pokud je potvrdí i následné zpřesnění HDP, bude podle analytika ČSOB Petra Dufka nutné začít přepisovat veškeré výhledy pro letošní rok. I kdyby totiž došlo k výraznému zpomalení ve druhé polovině roku, růst se bude pohybovat v blízkosti čtyř procent. A to by byl nepochybně nejlepší výsledek za poslední dva roky. Koruně se nová čísla z ekonomiky zalíbila a pomohla jí vrátit se pod hranici 26,10 korun za euro, dodal.

Pokud se předběžný odhad růstu HDP ve druhém čtvrtletí potvrdí, jde o nečekaně pozitivní výsledek, který 'vyráží dech', souhlasil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Česko, pokud se dnešní odhad potvrdí, a tuzemská ekonomika na něj naváže ve druhé polovině roku, bude podle něj patřit k nejrychleji rostoucím ekonomikám EU, společně s Lucemburskem, Maltou a Rumunskem.

MMF24

Pro Českou národní banku jde taktéž o silnější než očekávaný růst české ekonomiky, připomněl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Znamená to, že růstový potenciál tuzemské ekonomiky je zřejmě silnější, než se soudilo. Data o HDP ale zároveň indikují, že se česká ekonomika proti předpokladům zřejmě přehřívá o něco výrazněji. Silný růst ekonomiky a s ním spojené využití kapacit vedou k tlakům na růst cenové hladiny. Pro úvahy ČNB ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb ale bude klíčovým faktorem především další vývoj kurz české měny, poznamenal.

Přečtěte si také:

Ekonomika podle analytiků dál poroste, pomůžou investice

Česku se ekonomicky stále daří, HDP ve čtvrtletí rostl nejrychleji za dva roky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).