Menu Zavřít

Přetahovaná o Evropu: Díky nám bude plyn levnější. Rusko to ví a bojí se, říkají Američané

14. 2. 2020
Autor: nord-stream2.com

Spojené státy americké vyjádřily ústy jednoho ze svých vysoce postavených úředníků přesvědčení, podle něhož je jejich rostoucí podíl na evropském trhu s plynem v zájmu všech zdejších obyvatel. V případě Ruska jakožto hlavního dodavatele této strategické suroviny na starý kontinent už však pochopitelně nikoliv.

        

Evropa se pomalu, ale jistě stává novým obchodně-politickým bojištěm mezi dvěma tradičními velmocemi v oblasti plynárenského průmyslu. Už dlouhá léta platí, že jasným lídrem na poli dodávek plynu, zejména pak toho zkapalněného zemního, pro který se vžila všeobecně známá zkratka LNG, je Rusko. V poslední době by se nicméně tento trend, zdá se, mohl poněkud změnit.

Zásluhu na tom mimo jiné má i jednání mezi americkým
prezidentem Donaldem Trumpem a bývalým šéfem Evropské komise Jeanem Claudem
Junckerem z července roku 2018, v rámci něhož se oba politici
domluvili, že Evropská Unie začne ze Spojených států dovážet více zkapalněného
plynu než doposud.

Účinek této dohody se dostavil v podstatě záhy. Jak připomíná web CNBC, zatímco za celý rok 2017 se na starý kontinent dostalo pouhých 10 procent z celkového objemu exportu LNG pocházejícího z USA, v říjnu 2018 to bylo již procent čtyřiadvacet, což v absolutních číslech znamenalo téměř 0,6 miliard metrů krychlových této strategické suroviny.

Nyní navíc Američané plánují, že svůj objem ještě o něco navýší. Co bude tento chystaný krok znamenat pro evropský trh jako celek?

„Očekáváme, že spousta zemí bude i nadále kupovat plyn od Ruska,“ řekl zpravodajskému webu CNBC Frank Fannon, asistent státního sekretáře pro energetické zdroje. „To je v pořádku, je to skvělé, ale pouze tehdy, pokud je to založené na modelu s konkurenčním prostředím – pokud je oceňování transparentní a pokud tam vůbec nějaký trh je, protože ve chvíli, kdy existuje pouze jediný dodavatel, tak žádný trh nevznikne. To není trh, tam není žádná konkurence,“ vysvětlil.

Nový plynovod rozděluje i tradiční spojence

Pořádně pichlavý trn v oku pro Američany představuje především nově budovaný plynovod Nord Stream 2, který má tuto strategickou surovinu z Ruska do Evropy dopravovat přes Baltské moře a Německo. Zhruba v polovině prosince ale výstavbu přerušily sankce, kterými šéf Bílého domu hrozil všem jedincům a podnikům, jež se hodlají na jeho budování i nadále podílet, což se pochopitelně zejména v Moskvě a Berlíně setkalo s velkou vlnou kritiky.

Ruský Gazprom, který má inkriminovaný plynovod provozovat,
se pak během uplynulého měsíce nechal slyšet, že je schopen stavbu dokončit
vlastními silami, byť v o něco delším termínu, než s jakým se původně
počítalo.

USA hodlají své dodávky zdvojnásobit

Navzdory sílícímu vlivu Spojených států amerických zůstává Rusko i nadále největším dodavatelem zkapalněného zemního plynu do evropské sedmadvacítky, jak vyplývá z oficiálních dat Eurostatu. Jen během prvního kvartálu loňského roku činil jeho podíl 39,4 procenta. Druhým největším vývozcem bylo Norsko s 29,6 procenta, zatímco USA si musely vystačit s podílem pouhých 3,4 procenta. A právě možnost toho, že v brzké době přijde o toto své výsadní postavení, podle Fannona nyní Moskvu děsí.               

„Rusko ví, co se v souvislosti s americkými
dodávkami energií stane, vědí, že ceny plynu jsou ve Spojených státech ohromně
nízké, jsou konkurenceschopné. A my přitom chystáme kapacitu našich dodávek LNG
dvojnásobit, takže se té konkurence bojí,“ zdůraznil.

Zvyšující se americký podíl na evropském trhu s plynem je podle nej v zájmu všech zdejších spotřebitelů - nehledě na to, odkud bude ve skutečnosti vlastně pocházet.  

„Co chceme, je pokračovat v povzbuzování (evropských) zemí k tomu, aby byly otevřené, co se týče diverzifikace svých cílů. Chceme, aby byla vybudována infrastruktura nezbytná pro transport energie napříč Evropou. A jakmile se to stane, tak i když ji nakonec budou z dlouhodobého hlediska nakupovat od Ruska, polepší si, protože jejich občané budou platit méně,“ uzavřel Fannon.

Čtěte také:

Medveděv hledá možnosti odvety za americké sankce na Nord Stream 2

Německo je proti americkým sankcím na Nord Stream 2, oznámila Merkelová

„Zákon na ochranu evropské bezpečnosti“. Americký Senát schválil sankce kvůli plynovodu Nord Stream 2

MMF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).