Mělo by být zákonem zakázáno kouření v restauracích? NE Miroslav Ševčík, ředitel Liberálního institutu Kouření v restauracích bych nezakazoval zákonem. Rozhodnutí bych ponechal na svobodné vůli majitelů restauračních zařízení.
Mělo by být zákonem zakázáno kouření v restauracích?
NE
Miroslav Ševčík, ředitel Liberálního institutu
Kouření v restauracích bych nezakazoval zákonem. Rozhodnutí bych ponechal na svobodné vůli majitelů restauračních zařízení. Stát nemá právo zasahovat do jejich vlastnických práv a určovat jim, co se v jejich či jimi spravovaných objektech smí nebo nesmí dělat. Navíc, pokud si někdo chce ničit zdraví a kouřit, tak pokud tím neohrožuje jiné, je to jeho svobodná volba. O rizicích ví.
Hana Chromá, výtvarnice
Dokud se budou vyrábět a prodávat cigarety a kuřáci budou navštěvovat restaurace, považuji takový zákaz za absurdní.
Úplně by přece stačily oddělené kuřácké a nekuřácké místnosti. Navíc by zákaz ohrozil i podnikání v pohostinství. Především majitelé malých venkovských hospůdek by brzy zkrachovali.
ANO
Josef Janeček, poslanec KDU-ČSL
Pro zákaz hovoří medicínské důvody. Každý den na důsledky způsobené kouřením zemře padesát spoluobčanů. Kouření způsobuje devadesát procent rakoviny plic, velký počet nádorů v oblasti hlavy, dutiny ústní, třetinu onemocnění cév. Naše zdravotnictví vydává na toto léčení desítky miliard korun ročně. Mnozí kuřáci říkají, že v restauracích kouří proto, že tam kouří jiní. A že zákaz by jim pomohl.