Menu Zavřít

Přečerpávací elektrárny přežily bombardování, Merkelovou asi už ne

21. 3. 2017
Autor: Wikimedia Commons

Provoz přečerpávacích hydroelektráren se přestává v Německu vyplácet. Berlínská vláda Angely Merkelové podporuje solární a větrnou energetiku, hydroelektrárny dotace nedostávají.

Německá energetická koncepce, která se postavila k jaderné energetice zády a zároveň podporuje obnovitelné zdroje-slunce a vítr, má nečekaného poraženého. Tím jsou tyto hydroelektrárny. Zatímco do větru a slunce dává berlínská vláda dotace ročně ve výši 20 miliard eur (540 miliard korun), na podporu PVE nejde ani eurocent. Roste naopak regulace a poplatky pro přístup do elektrické sítě.

Ohrožené elektrárny dosud vydělávaly peníze tím, že kupovaly levný proud v noci (například z jaderných elektráren), který využily na čerpání vody nad vodní elektrárnu. Přes den voda roztáčela turbíny a elektrárna prodávala elektřinu v době, kdy je na trhu větší poptávka a je dražší.

Přečerpávací vodní elektrárna - PVE
Přečerpávací vodní elektrárna má dvě vodní nádrže. Jedna z nich je umístěna na níže položeném místě (dolní nádrž), druhá pak na vyšším místě (horní nádrž). Obě dvě nádrže jsou spojeny spádovým potrubím o velkém průměru. V noci se využívá přebytečná energie z elektrorozvodné sítě a voda se přečerpává z dolní nádrže do horní (elektrárna se v tomto režimu chová jako velký spotřebič elektrické energie, vyrobené z jiných zdrojů energie). V horní nádrži se tak vytvoří velké zásoby vody. Ve chvíli, kdy vznikne v napájecí elektrorozvodné síti potřeba většího množství špičkové energie, je voda řízeně vypouštěna z horní nádrže do dolní nádrže přes turbínu vodní elektrárny a elektrická energie spotřebovaná na její noční přečerpání se tak během dne vrací zpět do elektrorozvodné sítě. Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Přečerpávací_vodní_elektrárna

Z výhodného byznysu se ale stal v dobách podpory solárních a větrných parků nejistý byznys, uvedla agentura Bloomberg. Švédská energetická firma Vattenfall a norská Statkraft zvažují, že v Německu tyto elektrárny uzavřou.

„Jsem docela v rozpacích, pokud by se tyto hydroelektrárny měly zavřít,“ komentuje paradoxní situaci na německém trhu analytik Andreas Gandolfo z Bloomberg New Energy Finance. „Vytvoříte vodní nádrž, vykopete okolní hory, použijete tuny betonu. Proč nahrazovat technologii, která už je hotová,“ nechápe německou energetickou koncepci v praxi Gandolfo.

Podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu v Německu
Druh 1991 2016
Vítr 0% 12%
Slunce 0% 6%
Voda 3% 3%

Zdroj: AGEB/Bloomberg

Vyšší podíl solárních elektráren na energetickém mixu způsobil, že se sazby cen denního proudu snížily na 25 procent oproti úrovni z roku 2008. Příjmy z okamžitého dodání energie během denní špičky se za posledních 6 let propadly o 95 procent.

Navíc provozovatelé hydroelektráren, jež jsou starší více než 20 let, musí platit při odběru elektrické energie jako řadový zákazník, což jim vezme téměř celý zisk, uvedl německý svaz pro energii a vodohospodářství BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft).

Přečerpávací vodní elektrárna Koepchenwerk přežila spojenecké nálety. Energiewende už ne.

Přečerpávací vodní elektrárna Koepchenwerk přežila spojenecké nálety. Energiewende už ne.

“Bojujeme, abychom udrželi stávající elektrárny v systému,“ řekl Maren Petersen z berlínského BDEW. Nelíbí se mu, že energie z větru a slunce je zvýhodňována na úkor ostatních producentů. „Nejlepší podporou by bylo vytvořit stejné podmínky pro všechny,“ dodal.

Německo disponuje instalovaným výkonem sedmi gigawattů z přečerpávacích vodních elektráren, což se rovná pěti největším jaderným reaktorům v zemi. Například elektrárna Goldisthal, kterou provozuje Vattenfall, má výkon 1 GW a byla otevřena v roce 2003. RWE vlastnila do konce roku 2016 Koepchenwerk, jež přežila bombardování za druhé světové války. Nyní ji spravuje nadace, již vlastní spolková země Severní Porýní – Vestfálsko.

Největší přečerpávací vodní elektrárna v Německu Goldisthal.

Největší přečerpávací vodní elektrárna v Německu Goldisthal. CC BY-SA 3.0/Presse03

Podpora zelené energie ovlivňuje i sousední státy Německa. Švýcarský koncern Alpiq se zatím neúspěšně snaží prodat menšinový podíl ve svých hydroelektrárnách, včetně těch přečerpávacích. V Rakousku se zatím výstavba nových hydroprojektů odkládá do roku 2020 a jejich budoucnost je nejistá.

Údržba a modernizace starších hydroelektráren stojí miliony eur, proto norská Statkraft uvažuje, že své aktivity v Německu opustí. Podobně Vattenfall u elektrárny Niederwartha rozhodl, že bude přečerpávat jen vodu pro rekreační účely.

KL24

„Nejsilnější baterie, která uchovává energii, je přečerpávací vodní elektrárna, která si dokáže poradit s ohromnými objemy,“ vysvětlil Magnus Hall, šéf Vattenfallu. „V současné době, kdy musíme platit poplatky a snížil se rozdíl ceny mezi nízkým a vysokým tarifem, není provoz těchto elektráren ziskový.“

Dále k německé energetice čtěte:

Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny

Každý týden jedna. Německý koncern tyčí turbíny v Severním moři

Německá kocovina ze zeleného boomu: spoléhat na slunce a vítr nelze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).