Menu Zavřít

Pražský Operátor ICT má „chytré“ projekty za 150 milionů. Šly na lavičky a koše

8. 9. 2017
Autor: Tereza Čapková

Firma Operátor ICT, zřizovaná Prahou, má zatím naplánované projekty za zhruba 150 milionů korun. Uvedl to ředitel úseku Smart City společnosti Vladimír Zadina. Magistrát na základě dvouleté smlouvy vyčlenil na takzvané chytré projekty, využívající moderní technologie, 600 milionů korun. Firma může tuto částku postupně čerpat. Operátor ICT zatím zkušebně spustil chytré lavičky a koše, další zhruba dvacítku projektů připravuje. Další chystají jiné městské organizace.

Podle Zadiny je téměř vyloučeno, že by Operátor ICT v tomto volebním období vyčerpal vyčleněných 600 milionů korun, pravděpodobně se nedostane ani na polovinu. Celkové náklady města na takzvané chytré projekty nicméně budou vyšší, protože je nepřipravuje pouze Operátor ICT, ale i další městské organizace, jako je Technická správa komunikací či dopravní podnik. Na projekty jsou využívány i evropské dotace.

Uvedených 150 milionů podle Zadiny vychází z odhadované ceny projektů, která se může snížit při podávání nabídek ve veřejných zakázkách, což se dá očekávat. „Děláme s novými technologiemi, takže pracujeme s firmami, které se snaží dostat na trh a jsou ochotné poskytovat docela výrazné slevy,“ řekl.


Čtěte také: Operátor ICT se postará o chytrá data magistrátu. Za 1,4 milionu korun měsíčně

Kapacita datacentra je obsazena zhruba ze třetiny.


Město také vyhradilo 100 milionů korun na smart projekty městských částí. Pro získání peněz od magistrátu musí jednotlivé plány radnic nejprve odsouhlasit Operátor ICT, který posuzuje jejich soulad s koncepcí Smart Prague. Poté o financování rozhoduje zastupitelstvo. Koncepci nedávno podpořili radní a příští týden by ji měli schvalovat zastupitelé.

Operátor ICT zatím z „chytrých“ projektů testuje deset laviček s nabíječkami na telefony a sítí wi-fi. V ulicích Prahy firma také zkušebně umístila 30 košů, které stlačují odpad a ohlašují svozové firmě naplněnost. V říjnu by měla začít fungovat nová mobilní aplikace pro turisty, město také brzy začne v Karlíně testovat takzvané chytré osvětlení. Klíčovým projektem je však podle Zadiny datová platforma, kterou chce firma spustit do konce roku a ve které se mají časem sbíhat a vyhodnocovat všechny dostupné informace o městě.

CIF24

Prostřednictvím „chytrých“ projektů chce metropole využívat moderní technologie pro zlepšení života obyvatel a návštěvníků Prahy. Operátor ICT má kromě nich na starosti také provoz karty do MHD lítačka, která nahradila opencard. Firmu v minulosti kritizovaly pražská opozice a nezisková organizace Transparency International, podle kterých v ní mohou mizet stovky milionů korun bez dostatečné veřejné kontroly.

Podle Operátora ICT i vedení magistrátu je kontrola zajištěna dostatečně, protože všechny projekty procházejí zvláštní komisí rady města s rovnoměrným zastoupením politických stran, samotnou radou a případně i zastupitelstvem.

Dále čtěte:

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).