Menu Zavřít

Pravá česká chemická jahoda. Inspekce objevila pesticidy v oblíbené jahodárně

2. 12. 2017
Autor: čtk

Nález Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zveřejněný minulý týden na populárním webu Potravinynapranyri.cz mezi stovkami jiných téměř zapadl. Kontroloři zjistili ve vzorku jahod z Jahodárny Vraňany, kterou před časem propagoval i ministr Jurečka, překročení maximálního limitu reziduí pesticidu propamocarbu.

Není to poprvé a určitě ani naposledy, ale tento případ stojí za zvláštní pozornost. Zdraví nebezpečné sladké plody totiž nedoputovaly do Česka stovky kilometrů od anonymního zahraničního pěstitele, ale pocházely z polí na břehu Vltavy populární rodinné Jahodárny Vraňany, jednoho z největších tuzemských pěstitelů jahod, kam se během sezony na samosběr sjíždějí rodiny z celých středních Čech i Prahy.

Popularizaci farmy výrazně pomohl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten během svého funkčního období uspořádal hned několik „jahodových“ tiskových konferencí, kde vychvaloval domácí pěstitele a vyzýval ke konzumaci plodů českého původu. Tehdy mu sekundoval právě spolumajitel vraňanské jahodárny Milan Hanč.

„Nikdy v minulosti jsme pochybení u tohoto zemědělce nenašli, šlo tedy pravděpodobně o selhání lidského faktoru, které nelze vyloučit nikdy,“ reagoval nyní na zjištění inspekce Jurečka. Přesto může nález pesticidů pracně budovanou pověst kvalitní české produkce minimálně nahlodat.

Jahodáři v čele s Hančem mnohokrát varovali před podezřele levnými jahodami pochybného původu (pravděpodobně z Polska), které prodejci vydávají za české. Sám Hanč proto volal po přísnějších kontrolách jahod ze strany SZPI. A ta mu, zdá se, vyhověla. Když jarní mrazy zdecimovaly letošní úrodu, vyhodnotila inspekce podle slov mluvčího Pavla Kopřivy zvýšené riziko výskytu falšovaných zahraničních jahod a na plody se zaměřila.

 Monitoring reziduí pesticidů

Po kontrole vraňanských výpěstků na jednom trhu se pak zajeli kontroloři přesvědčit i do místa původu, zda plody opravdu pocházejí odtamtud. Při té příležitosti odebrali na místě vzorky. „U tohoto vzorku byla provedena širokospektrální analýza na 450 pesticidů a jeden z nich tam skutečně byl. Je povolen určitý limit 0,1 miligramu na kilogram a my jsme ho našli ve čtyřikrát vyšší koncentraci,“ popsal závěry Kopřiva.

Žádnou chemii jsem nepoužil

Pěstitel Hanč navzdory nálezu trvá na tom, že žádnou chemii na svých polích nepoužil. „Pesticid se vyskytl ve vzorku, kde byla stříkaná jen biologická ochrana. Určitě jsme ho neaplikovali,“ stojí si za svým Hanč. Podle něj si farma nechává pravidelně dělat vlastní rozbory, které nic podezřelého neprokázaly. Byl si proto jist, že i kontrola inspekce proběhne v naprostém pořádku, a výsledek ho nepříjemně překvapil. Zdůrazňuje také, že zasažených plodů bylo jen minimální množství a vůbec se nedostaly ke spotřebitelům. „Nyní to ale vypadá, jako kdybychom měli celou sezonu špatné jahody,“ povzdechl si Hanč.

Jak se fungicid propamocarb na jahody dostal, si vysvětlit nedokáže. Má teorie o špatně vypláchnutém postřikovači, případně hodně neférovém konkurenčním boji. Že je s největší pravděpodobností na vině nedbale vyčištěná technika, předpokládá i Jurečka.

Příliš dlouhé šetření

Vedle toho však inspekce od uživatelů na sociálních sítích také schytala kritiku, že vzorky jahod odebrala už koncem června, ale závěry zveřejnila až v polovině listopadu, tedy po více než čtyřech měsících, kdy je většina úrody dávno snědená. A navíc je i po volbách, při kterých by Jurečkovi pověst zastánce chemických jahod určitě nepomohla.


Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola

 Jan Brož


SZPI i ministr Jurečka však kritiku odmítají. Podle Kopřivy trvá provedení samotné analýzy několik týdnů. Další čas byl prý potřeba na šetření, zda nebezpečné jahody opravdu pocházejí ze středočeských polí, nebo jestli je třeba pěstitel nemohl dovézt odjinud a pak vydávat za vlastní. „Výsledek byl takový, že deklarovaný původ jahod v Jahodárně Vraňany byl autentický a vzniklo pochybení na straně pěstitele,“ dodal Kopřiva. Vzhledem k tomu, že šlo o první případ, nebude sankce pravděpodobně příliš vysoká.

Jestli ve Vraňanech opravdu kropili jahody chemií, nebo se pesticidy dostaly na pole jiným způsobem a farma se stala obětí nešťastných okolností, nelze spolehlivě určit. Faktem je, že výskyt nadměrného množství reziduí pesticidů v potravinách je na českém trhu poměrně ojedinělou záležitostí.


Geneticky neupravené Česko. Žádný zemědělec letos GMO nezasel

 Ilustrační foto


V loňském roce inspekce prověřila na přítomnost pesticidů 911 vzorků a zbytková množství z toho našla v 574, tedy více než šedesáti procentech. Ve velké většině však množství látek nepřekročilo povolenou míru a nadlimitní hodnoty se objevily pouze u 12 vzorků. Osm z toho bylo zahraničního původu a pouze čtyři pocházely z Česka. Ani v minulých letech se tato čísla příliš nelišila.

Mnohem nevyzpytatelnějším fenoménem posledních let se stávají takzvané vícenásobné nálezy. To znamená, že kontroloři zjistí v jedné potravině hned několik látek, ani u jedné však nemusí být překročen povolený limit, a potravina tak může být z pohledu legislativy v naprostém pořádku. Více než jeden pesticid se přitom loni nacházel v 43 procentech kontrolovaného ovoce a zeleniny.

Objevil se třeba případ hroznového vína, které mělo v sobě na třicet druhů pesticidů. Ekologické organizace už léta upozorňují, že ačkoli samotná látka v nízkém množství nemusí být nijak škodlivá, o jejich vlivu na lidské zdraví v kombinaci s desítkami dalších neexistují žádné poznatky. Volají proto po přísnějších pravidlech právě pro chemické koktejly v potravinách.

KL24

Dále čtěte:

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

Krávy škodí planetě: švédský farmář vyrábí mléko z ovsa

 Organické ovesné mléko firmy Oatkey


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).