Menu Zavřít

Pozdě, ale přece. Ministerstvo průmyslu už ví, jak zkrotit šmejdy v energetice

11. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Navzdory skepsi z prvních návrhů přichází ministerstvo průmyslu a obchodu s překvapivě solidním plánem na kultivaci poměrů na trhu s elektřinou a plynem. V novele energetického zákona, kterou ministerstvo vedené Martou Novákovou připravilo, lze nalézt řešení většiny problémů, se kterými se odběratelé energií potýkají.

Lidé by tak měli získat větší přehled o změnách smluv, které s nimi dodavatel uzavřel po telefonu. Skončit má také „recyklování“ smluv na dobu určitou, od kterých lze jen těžko odstoupit. Jedná se přitom o prohřešky, kterých se dopouštějí nejen malé firmy, ale i největší dodavatelé na trhu.

Stejně tak se v novele objevily návrhy na „zkrocení“ podomních prodejců, kteří nejsou zaměstnanci energetických firem, i omezení délky platnosti plné moci. Tato opatření navrhl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a web Euro.cz o nich informoval jako první na konci ledna.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která skončí kvůli slabým výsledkům i špatné sebeprezentaci v médiích, si tak na závěr svého působení v úřadě může připsat kladný bod. Projděte si přehled nešvarů, které by novela energetického zákona měla zkrotit.

1. Regulace smluv na dobu určitou

Návrh počítá s omezením maximální délky smlouvy uzavřené na dobu určitou mezi obchodníkem a spotřebitelem na 36 měsíců. Zákazník bude moci vypovědět smlouvu na dobu určitou s automatickým prodloužením závazku kdykoliv do 15. dne před uplynutím sjednané doby.

Jedná se o reakci na praxi, kdy někteří dodavatelé požadovali například výpověď smlouvy v rozmezí od 90 do 120 dní před plánovaným koncem. Když se tak nestalo, smlouvu automaticky prodloužili o dalších 24 či 36 měsíců.

ilustrační foto

2. Žádné zaprášené smlouvy ze šuplíku

Tomáš Prouza uspěl s návrhem omezit dobu platnosti plné moci ke změně dodavatele elektřiny či plynu na 6 měsíců. Její použití bude možné navíc pouze jednorázově. Uplatňováním několik let starých plných mocí se v minulosti „proslavila“ zejména společnost Bohemia Energy entity (BEE).

 Plynový sporák

3. Dohled nad podomními prodejci

Osoby, které provozují podomní formu prodeje elektřiny a plynu, se budou muset do šesti měsíců od nabytí účinnosti zákona zapsat do registru osob provádějících zprostředkovatelskou činnost u Energetického regulačního úřadu. Bez této licence budou mít zakázáno energie lidem nabízet. Otevírá se tím cesta k sankcím pro podvodné prodejce.

Zvonky, ilustrační foto

4. Právo vědět, co dodavatel změnil

Možná jste to sami zažili. Zaměstnanci či najatí brigádníci velkých energetických společností obvolávají zákazníky a nabízejí vám údajně lepší smluvní podmínky. Tyto „neodolatelné“ nabídky po telefonu však někdy bývají výhodnější pro dodavatele než pro zákazníka. Změny smluv totiž je možné dělat i na dálku a bez podpisu odběratele.

Takzvaná malá novela energetického zákona přináší právo zákazníka na bezodkladné písemné vyhotovení smlouvy a na poskytnutí kopie smlouvy či podstatných náležitostí smlouvy. Lidé si tak budou moci doma v klidu rozmyslet, zda o takovou změnu smlouvy vůbec stojí.

 Internet, telefon

5. Konec triků s LED žárovkami

Je to trik, který jako první začaly používat společnosti Bohemia Energy a Lama Energy; později se přidaly další firmy. Spotřebitelský portál dTest před ním prvně varoval v roce 2015. Zákazník dostane jako odměnu za uzavření smlouvy sadu úsporných LED svítidel. Jenže, pokud smlouvu předčasně ukončí, dodavatel mu naúčtuje vysokou pokutu (v praxi 3 až 4 tisíce korun) za tento „dárek“.

EBF24

Novela podle vyjádření ministerstva průmyslu zakáže uložení jakýchkoliv sankcí plynoucích z automatického ukončení smluv souvisejících s dodávkou elektřiny či plynu. Tedy například vysokých pokut za „darovaná“ LED svítidla.

 LED žárovka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).