Menu Zavřít

Poražený Žižka

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

SSHR

CIF24

Topolánkův kabinet pokračoval v personální obměně státních úřadů. Odvolal například minulou středu předsedu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jana Žižku, někdejšího sociálnědemokratického poslance. Jak uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který návrh do vlády podal, příčinou odvolání byla zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky mají být zveřejněny v nejbližších dnech.
Odvolaný Žižka považuje od Římana za nefér, že vše svaluje na zprávu NKÚ. „Ještě před jednáním vlády jsem měl schůzku s premiérem Topolánkem, který mě o návrhu informoval. Já jsem se ho výslovně ptal, zda důvodem chystaného odvolání není zpráva NKÚ, kterou já považuji za nepravdivou, přičemž on na to řekl, že si to nemyslí. Prý má ministr Říman pouze jiné představy o fungování správy rezerv,“ řekl Žižka týdeníku EURO. Co je v kontrolní zprávě, se zatím neví, ale Žižka tvrdí, že má v ruce i stanovisko ministerstva financí, které údajně potvrdilo, že zjištění NKÚ není pravdivé.
Jan Žižka se nyní vrací k práci v Hasičském záchranném sboru Středočeského kraje, kde byl před nástupem do správy ředitelem. „jsem byl vlastně do SSHR jen zapůjčen, takže teď jdu tam, odkud jsem přišel,“ uvedl. V čele hmotných rezerv byl od listopadu 2004, kdy vystřídal dlouholetého šéfa Dušana Štraucha. Ten je dnes českým velvyslancem v Libyi. (jpš)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).