Menu Zavřít

Polská Žabka je znovu na prodej. Cena? 27 miliard

7. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Polská maloobchodní síť Žabka přitahuje investory jako magnet. V roce 2011 na ní slušně vydělala česko­slovenská investiční skupina Penta, když ji prodala za necelých deset miliard korun. Pro hlavní postavy Penty Marka Dospivu a Jaroslava Haščáka dosud patří tato transakce k nejvýnosnějším obchodům. Za tři a půl roku, kdy jim síť patřila, vydělali přes sedm miliard korun.

Dnes je polská Žabka znovu na prodej. Současný majitel, fond Mid Europa Partners, firmu rozšířil z 2400 obchodních míst na čtyři tisícovky. A podle informací deníku Puls Biznesu požaduje za Žabku minimálně jednu miliardu eur, tedy 27 miliard korun, což je skoro trojnásobek, než za kolik ji před pěti lety kupoval.

Žabka přitom v Polsku začínala z nuly. V roce 1998 ji založil byznysmen Mariusz Świtalski (tvůrce jedné z největších polských sítí diskontních obchodů Biedronka). Menší obchody tehdy měly být alternativou rychle se rozvíjejícím hypermarketům. Dnes patří v Polsku k největším.

CIF24

Nabídky na Žabku očekává fond Mid Europa Partners už do konce letošního roku. Mezi zájemci mají být největší světové private equity fondy jako KKR, Advent International, Apax či například Warburg Pincus, který v Česku vlastnil například portál Centrum.cz. Žabka měla v Polsku kromě obchodů také čtyři velká logistická centra.

Přečtěte si o chuti českého developera CTR:

Česká CTR Group je při chuti. Staví na Slovensku i v Německu

 CTR Business Center Košice


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).