Menu Zavřít

Poláci odrážejí českou kritiku: O rozšíření dolu Turów víte 25 let

16. 8. 2019
Autor: Anna Uciechowska, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Polská energetická společnost PGE se brání nařčení z české strany, že chce rozšířit příhraniční hnědouhelný povrchový důl Turów nad stanovené limity. Důl uhlím zásobuje především přilehlou elektrárnu. Těžbu kritizuje Liberecký kraj, obyvatelé na české straně hranice se obávají úbytku vody a zvýšení hluku a prašnosti.

PGE odráží českou kritiku plánovaného rozšíření těžby v polském hnědouhelném dole Turów. Společnost tvrdí, že budou dodrženy hranice areálu, které byly závazně stanoveny již před 25 lety.

„Česká strana ví 25 let, že v příhraniční oblasti bude prováděna těžební činnost,“ uvedla mluvčí společnosti PGE Sandra Apanasioneková. Zároveň odmítla tvrzení českých úřadů, že těžební plocha dosáhne v roce 2024 rozměru 30 čtverečních kilometrů a hloubky 330 metrů. „Důl se rozšíří směrem na Opolnoje Zdroj o 3,47 čtverečního kilometru, informace o 30 km čtverečních je nepravdivá“ dodala.

Měly by české úřady vystupovat proti polskému dolu aktivněji?

Na konci května schválilo město Bogatyně změnu územního plánu, což je jedna z klíčových podmínek pro rozšíření dolu. Liberecký kraj na začátku července oznámil, že v souvislosti s plánovaným rozšířením dolu plánuje podat žalobu. Podle kraje i Ministerstva životního prostředí byl postup Bogatyně nezákonný a v rozporu s mezinárodními smlouvami a požadují jeho zrušení. Kraj také žádá veřejné projednání záměru rozšíření těžby nejen v Polsku, ale i na českém území a v českém jazyce.

Minulý týden pak liberecký kraj oznámil, že se dohodl s hygieniky na měření hluku, který na české území z polského dolu doléhá. Cílem je zjistit, zda už dnes nejsou v příhraniční oblasti porušovány hlukové limity. Je to jeden z podkladů pro jednání o povolení další těžby. Polská strana předpokládá, že po plánovaném rozšíření dolu povolené limity pro hluk nepřekročí. Kraj se ale obává, že je důl a elektrárna překračují už dnes.

PGE považuje za neopodstatněné i stížnosti na hlučnost. Těžař podle mluvčí nechává měřit hluk každé dva roky certifikovanou laboratoří. Naposledy se tak stalo v květnu loňského roku, přičemž výsledky neprokázaly překročení mezních hodnot ani ve dne, ani v noci.

Mluvčí rovněž uvedla, že neexistují důkazy o vlivu provozu těžební lokality na osm českých pramenů na druhé straně hranice. Apanasioneková připomněla, že jednání o dalším fungování dolu se Češi aktivně účastní od roku 2015.

Přečtěte si:

Polsko ukazuje světu, jak se mají vyrábět potraviny, prohlásil prezident Duda

EBF24

Poláci berou Česku vodu. Zával v Turówě situaci zhorší

Polská uhelná elektrárna Turów

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).