Menu Zavřít

Pokuty ve velkém

20. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil šestici stavebních spořitelen sankci 55 milionů korun za nedovolenou výměnu informací. Verdikt je pravomocný. Rekordní třímilionovou pokutu dostalo za recidivu a chybné zadávání veřejných zakázek i město Zlín, které se ještě může odvolat. Pouze k soudu se - podobně jako spořitelny - může obrátit královéhradecký magistrát, jenž má za veřejné zakázky zaplatit pokutu 700 tisíc.
Úřad se případem stavebních spořitelen začal zabývat v roce 2004. Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot původně dostaly pokutu 484 milionů, ÚOHS se ale nepodařilo prokázat zneužití společného dominantního postavení, ani jednání ve shodě při stanovování poplatků za služby. Pokutu proto snížil na 201 milionů.
Také toto prvostupňové rozhodnutí bylo ale následně zrušeno. Hlavním důvodem byla absence ekonomické analýzy, která by se zabývala existencí protisoutěžního dopadu posuzované dohody o výměně informací. Úřad proto zadal vypracování znaleckého posudku, který konstatoval, že mohlo k potenciálnímu narušení soutěže dojít. Stavební spořitelny mohly na základě dohody o výměně informací získat jiným způsobem nedostupné informace o své konkurenci, a mohlo tedy docházet k cenovým změnám, které by jinak nenastaly.
Dohoda však měla pouze potenciální dopad, faktické narušení soutěže nebylo v řízení prokázáno. Jednání spořitelen bylo posouzeno jako ohrožovací delikt, a proto byly jednotlivým účastníkům pokuty sníženy na souhrnných 55 milionů. Zohledněn byl i fakt, že se v českém prostředí jedná o jedno z prvních rozhodnutí, které za protisoutěžní prohlašuje dohodu o výměně informací.

  • Našli jste v článku chybu?