Menu Zavřít

Podivný třesk na obraně. Vyzbrojování má staronového šéfa Koštovala

Autor: Hynek Glos

Daniel Koštoval se vrací do funkce náměstka pro vyzbrojování. Splnil prý všechny úkoly, které v zimě dostal.

„Letos v únoru mu byl výkon funkce náměstka pro vyzbrojování a akvizice přerušen, aby se mohl plně soustředit na strategické projekty MADR a víceúčelový vrtulník. Oba projekty se teď blíží svému dokončení, proto Daniel Koštoval přebírá zpět celou agendu vyzbrojování a akvizic,“ vysvětluje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva.

Tahle škatulata se týkají i dalšího náměstka Pavla Berana, který armádním nákupům dočasně šéfoval. Přestože rozjel a posunul přípravu řady strategických zakázek - například výměnu lehkých terénních vozidel či nákup nových obrněných pásových vozidel - od 1. srpna mu zůstane pouze jeho původní ekonomická sekce.


Největší armádní nákup vlády: za obrněná vozidla zaplatí 9,2 miliardy

 Obrněné vozidlo Titus


Důvody, kterými dnešní personální změnu ministerstvo obrany obhajuje, působí podivně. Ať jde o nákup mobilních radarů MADR z Izraele, či výběr tuctu nových víceúčelových vrtulníků, od února se kontrakty nijak viditelně neposunuly. Resort ohlásil už několik termínů, kdy pětimiliardovou zakázku s Izraelem podepíše, zatím ale ze všech sešlo. A pokud jde o vrtulníky, dva finalisté - americký (Bell Helicopter) a italský (AgustaWestland) průmysl mají své nabídky předložit až v říjnu.

„Veškeré mediální výstupy má mluvčí Jan Pejšek,“ odmítl jakýkoliv komentář Koštoval.

Navíc současný postoj ministerstva obrany zaráží i proto, že na funkci náměstka pro vyzbrojování a akvizic bylo v uplynulém půlroce vypsáno výběrové řízení. Do tendru se přihlásil jen Pavel Beran.

EBF24

Politické ohlasy
Jana Černochová (ODS): Jsem v šoku z toho, že schopný manažer Pavel Beran je nahrazován po několika měsících, aniž by dostal šanci a dostatečný časový prostor. Domnívám se, že Martin Stropnický by v sobě měl i přes blížící se konec volebního období nalézt zbytky odpovědnosti a sám rezignovat. Pokud se tak nestane, premiér Sobotka by měl zvážit jeho odvolání, protože svou neschopností řídit resort obrany, využít příznivé ekonomické situace pro zajištění dostatečného množství peněz pro armádu, tyto prostředky efektivně utratit a modernizovat ji poškozuje bezpečnost České republiky.

Jan Hamáček (ČSSD): Za úřadování ministra Martina Stropnického byl pětkrát vyměněn klíčový náměstek pro akvizice. To považuji za zásadní manažerské selhání. Navíc se po půl roce vrací do této pozice politický náměstek Daniel Koštoval poté, co byl za nečinnost kritizován mimo jiné i členy sněmovního výboru pro obranu. Přesunout pana Koštovala na půl roku na pozici politického náměstka a tvrdit, že se půl roku věnoval dotažení strategických projektů a za situace kdy na jeho místo ministerstvo vyhlásilo výběrové řízení, považuji za přinejmenším úsměvné. Personální politice pana ministra Stropnického dnes opravdu nemůže nikdo rozumět.

O vyzbrojování dále čtěte:

Armádní vendety: vysocí manažeři přicházejí o prověrky kvůli nepohodlným názorům

Zbrojař v úzkých. O Strnadovu firmu se zajímá NBÚ

Šéf Omnipolu Podpěra: Přežijeme i bez armády

 Šéf Omnipolu Jiří Podpěra


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).