Menu Zavřít

Po dvou letech v Londýně desetimilionový obrat. České vývojářské studio Applifting už má klienty až v Japonsku

12. 7. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Applifting
  • V britské metropoli působí české vývojářské studio Applifting dva roky, za tu dobu se tamní větvi podařilo dosáhnout milníku desetimilionového obratu
  • Kromě toho hlásí společnost také dvoumilionový zisk, s překlenutím do černých čísel přitom původně počítala až v následujícím roce
  • V Londýně firma aktuálně spolupracuje třeba s fintechovou platformou Rise nebo poradenskou společností Ernst & Young. Klienty má ale i v Japonsku

Dva roky poté, co české vývojářské studio Applifting expandovalo do Londýna, hlásí tamní pobočka obrat deset milionů korun a čistý dvoumilionový zisk. „Anglie je pro nás zatím velkým úspěchem. Tam, kde jsme s Appliftingem dnes, jsme původně plánovali být až příští rok,“ komentuje generální ředitel londýnské pobočky Jan Hauser. V britské metropoli navázal startup spolupráci třeba s fintechovou platformou Rise, spadající pod místní banku Barclays, nebo s poradenskou společností Ernst & Young.

Oběma zahraničním klientům pomáhá česká firma zaměřující se na vývoj softwaru s akceleračními programy a inkubátory pro fintechové projekty. V jejich rámci pak Appligting působí v roli mentora mladých firem. Svou pozici na britském trhu studio utvrdilo také roční účastí na programu Grow London, jenž má nastartovat ekonomický růst tamních společností. Zmíněný projekt má podporu kanceláře londýnského starosty.  

Nejrychleji rostoucím českým startupem je Driveto. V celoevropském žebříčku obsadil 58. místo
Přečtěte si také:

Nejrychleji rostoucím českým startupem je Driveto. V celoevropském žebříčku obsadil 58. místo

Společnost si pochvaluje, že už se o ní v Londýně ví. Podle Jana Hausera společnost minimálně jedná snad se všemi tamními bankami. „S nimi navíc připravujeme projekty na dlouhou dobu dopředu. Jsem proto optimistický, že díky tomu v dalších letech porosteme o to více,“ dodává ředitel.

Kromě softwaru šíří také ‚applifterství‘

Už dříve se Applifting v Anglii podílel třeba na vývoji softwaru pro britské projekty Noala, RRM, Flying Binary či pro scaleup Schematic. Pracoval rovněž na projektu Sakurabook, který ho následně dovedl až do Japonska. V rámci této zakázky v hodnotě 350 tisíc dolarů (zhruba 7,6 milionu korun) nabídlo české studio japonskému publiku lokalizované uživatelské rozhraní a rezervační systém v rámci platformy Shopify. Nedávno se britský Applifting stal také oficiálním partnerem společnosti FactSet, poskytovatele dat a řešení pro investiční trh.

„Díky kontaktům, které jsme od spuštění londýnského tribu získali, jsme se s Appliftingem podívali do různých koutů světa a setkali se s foundery obrovského množství nadějných projektů,“ říká Hauser s tím, že i přes tyto úspěchy ve firmě cítí, že jsou teprve na začátku.

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu
Přečtěte si také:

Kanada digitalizuje zdravotnictví. V rámci zakázky za 275 milionů ročně jí pomohou čeští vývojáři z Appliftingu

Za zajímavý považuje ředitel třeba pohled svých mezinárodních klientů na nevšední firemní kulturu, která ve vývojářském studiu panuje. Založená je na otevřenosti, kdy každý Applifter může například ovlivňovat směřování firmy i výběr projektů. Kolegové jsou vůči sobě navíc otevření i v otázce platů a vědí, co musejí udělat pro to, aby se profesně i finančně posunuli. „Nejednou se nás ptali na tipy, jak naši ,tyrkysovost‘ zavést i u nich. Jsem rád, že kromě softwaru šíříme z Prahy také ,applifterství‘,“ uzavírá Hauser.

EBF24

Applifting vznikl v roce 2014 jako garážový projekt Filipa Kirschnera a Vratislava Kalendy a od té doby se rozrostl na 170 pracovníků v celé skupině. V minulosti navázalo studio spolupráci třeba s kanadskou telekomunikační společností Telus, v rámci které se podílelo na vývoji řešení vzdáleného monitoringu pacientů, projektu virtuální sestřičky a národního registru pacientů.

Do povědomí veřejnosti se dostali také aplikací GetSnack, která byla původně určena výhradně pro zaměstnance Appliftingu. Pro velký zájem ji však neplánovaně uvedli na trh, nyní tak se zásobováním firemních bufetů pomáhá napříč různými společnostmi. Kromě toho se česká firma v roce 2020 umístila v žebříčku Delloite Fast 50, a to konkrétně jako osmá nejrychleji rostoucí společnost u nás.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).