Menu Zavřít

Pivovar Chříč dal na láhev abstinenta Gándhího. Indové si stěžují premiérovi

23. 7. 2019
Autor: Pivovar Chříč

Kuriózní spor řeší český minipivovar Chříč. Ten totiž jedno ze svých piv pojmenoval po indickém duchovním a politickém vůdci Mahátmovi Gándhím, přičemž ho vyobrazil i na etiketě. To se ovšem nelíbí indické národní nadaci Mahátma Gándhího, která si kvůli tomu stěžuje u indického premiéra, prezidenta i českého velvyslanectví.

Exotickou třináctku s názvem IPA Mahatma uvařili v pivovaru Chříč pod heslem „Pivem proti násilí a nesvobodě!“ ve vzpomínce na indického duchovního a politického vůdce Mahátmu Gándhího. Ten logicky nechybí ani na etiketě v nápaditém provedení českého typografa Františka Štorma, jehož grafický styl je poznávacím znamením pivovaru.

To se však nelíbí Národní nadaci Mahátma Gándhího (Mahatma Gandhi National Foundation) se sídlem v indickém státě Kérala. Mimo jiné proto, že Gándhí byl celoživotní zapřísáhlý abstinent. Se stížností se proto obrátila rovnou na premiéra země Naréndra Módího, prezidenta Rám Náth Kóvinda i české velvyslanectví. Informoval o tom server Deccan Herald.

Podle šéfa nadace Eby Jose ho o zmíněném českém pivu informovali přátelé, kteří v Česku trávili dovolenou a etiketu si vyfotili. Není to totiž první podobný případ. Nadace si stěžovala i na pivo izraelského pivovaru Malka Beer, který rovněž využil Gándhího na etiketě.

Mahatma IPA pivovaru Chříč

„Označování lahví s alkoholem jeho jménem je opovrženíhodné a žalostné. Světový vůdce byl tím, kdo se tvrdě postavil konzumaci a propagaci alkoholu,“ prohlásil tehdy Jose. Izraelský pivovar se následně za použití Gándhího portrétu omluvil a láhve stáhl.

KL24

Podle správce pivovaru Petra Jakubíčka má pivovar zatím jen kusé informace. „V tuto chvíli nic moc nevíme. Pouze nám volali z ministerstva zahraničních věcí, ale nevíme, v čem přesně je problém. Pivo jsme pojmenovali v dobré vůli při výroční smrti Mahátma Gándhího,“ řekl Jakubíček s tím, že tedy zatím neví, jak pivovar zareaguje.

Pivovar Chříč vznikl v roce 2015. Stojí za ním sdružení Propolis, které při výrobě zaměstnává duševně i tělesně postižené.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).