Menu Zavřít

Pivo, nebo banky? Chuť maďarských naftařů z MOL roste

10. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Maďarská rafinérská společnost MOL Group, která byla mezi zájemci o převzetí Plzeňského Prazdroje, krouží také kolem bank. Pod vedením slovenského miliardáře Oszkára Világiho chce skupina diverzifikovat aktivity.

Maďarská energetická skupina podle informací agentury Reuters zvažovala nabídku na převzetí aktiv pivovarnického molochu SABMiller v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

„V rámci možné diverzifikace našeho byznysu jsme se živě zajímali i o aktuálně prodávané středoevropské pivovary SABMiller i když nakonec jsme nabídku při její nynějším finálním předkládání nepodali,“ uvedl na konferenci TOP management generální ředitel Slovnaftu a člen představenstva MOL Oszkár Világi.

Jak slovenský miliardář prozradil, navzdory nepodání závazné nabídky na pivovarnický balík přetrvává zájem MOL o vstup do nových odvětví mimo energetiku. Důvodem je pokles spotřeby ropných produktů. Skupina proto zvažuje například maloobchodní prodej. Má ho kde realizovat. Ve dvanácti zemích včetně Česka totiž vlastní zhruba dva tisíce čerpacích stanic.

Jak se Villági nechal slyšet, možnou expanzí může být také nabídka poštovních a bankovních služeb. Člen představenstva MOL dokonce nevyloučil ani koupi vlastní banky.

Skupina MOL působí ve více než 40 zemích světa a zaměstnává téměř 28 tisíc lidí. Provozuje čtyři rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku. Do mezinárodní Skupiny MOL v České republice patří společnosti MOL Česká republika a MOL čerpací stanice. S 315 čerpacími stanicemi je MOL druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic na českém trhu.

CIF24

Čtěte také:

Bojiště Česko. MOL a PKN Orlen zápasí o pozici jedničky ve střední Evropě

Jak ropa rozložila sovětské impérium


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).