Menu Zavřít

Pirát, co v zásadě mluví z cesty

28. 5. 2018
Autor: Euro

Bláznivé vyjádření pirátského poslance Vojtěcha Pikala o druhoválečných letcích ukázalo jediné. Měl by se jít doučit historii a omluvit se všem pilotům.

Během každého hovoru týkajícího se obrany či české armády je v posledních týdnech trendy stočit řeč na ministryni Karlu Šlechtovou. I když by to bylo snadné i dnes, podívejme se jinam. K Pirátům.

Jejich olomoucký poslanec Vojtěch Pikal v uplynulých dnech na sociálních sítích ukázal, jak nepřehledná a zřejmě velmi těžko kočírovatelná strana to vlastně je. Zdaleka není řeč jen o tom, jak na státní vyznamenání nominoval levicového novináře Karla Sýse, kterému titul zasloužilý umělec udělil v roce 1989 Gustav Husák.

Když se potom Pikal snažil vysvětlit, proč lépe nehlídal, komu vlastně dává nominaci, mimo jiné napsal, že si kontroloval jen některé osobnosti, například „válečné letce, co v zásadě jen plnili rozkazy.“ Stop.

Tady by měl Pikal jasně říct, jaké letce měl na mysli a jakým způsobem je kontroloval. Jestli mluvil o Čechoslovácích v barvách RAF či jejich kolegy bojující během druhé války na východní frontě, se už ale zřejmě nikdo nedozví. Stejně jako nikdo nezjistí, kdo konkrétně byl pilotem, který podle poslance „jen“ plnil rozkaz. A nezjistíme ani to, jestli Pikal myslel tím rozkazem to, že letci nesměli do vysílaček mluvit česky.


Čtěte také:

Češi místo Finů. Armáda s pandury chce do Libanonu

Zpackaný nákup vrtulníků? Pět set milionů pro Rusko


Ono totiž mnoho odpovědí na Pikalovo vyjádření neexistuje. Jeho slova by byla aspoň trochu pochopitelná, kdyby bránil třeba určité komunistické mlátičky, které při potlačování demonstrací jen plnily rozkazy, ale hrubě s veliteli nesouhlasily a za bití se pak omluvily.

V kontextu druhé světové války a boji proti nacismu jsou jeho slova ale úplně mimo. Vyřknout je o někom, kdo ve své stíhačce či bombardéru bojoval za svobodu a svou zemi, která se mu pak po roce 1948 odvděčila vyhazovem, věznicí nebo uranovým dolem, je troufalost hraničící s hulvátstvím. Proč to vůbec Pikal napsal, těžko říct.

EBF24

Každopádně i tahle neurvalost ukázala největší slabinu Pirátů. I když se někteří členové strany za Pikala omluvili, k tomuhle nemělo od tak mladé strany vůbec dojít. Jenže jak uřídit partaj, kde kolik hlav, tolik programů a názorů, a kde si prostě každý poslanec chce říct to své, aniž by si nejdřív cokoli zjistil.

Vyjádření Vojtěcha Pikala z pondělí 28. května 2018:
„Ve věci státních vyznamenání jsem dal na sociální sítě neobratné vyjádření, které je možno interpretovat i jako neúctu k roli československých letců ve službách RAF. Lidé, kteří byli nuceni uniknout z okupované vlasti, aby nejen za ni, ale i za celý svobodný svět bojovali proti nacismu, jsou hrdinové. V žádném případě by mě nikdy nenapadlo jejich zásluhy jakkoli zpochybnit.“

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Ještě větší blábol, než jsme čekali

Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Karla + Miloš = Velká světová láska

Květnové osvobození generála Bečváře

Dá Babiš obranu, nebo zahraničí?

Ovčáčkova nová fronta

ANO skrouhne vojáky o 124 milionů

Jak sestřelit vrtulník vidlemi

Co je víc? Rambohafík, nebo vojsko?

Zpátky do minulosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).