Menu Zavřít

PC v kapse

24. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Pocket PC předznamenává éru, kdy budou mobily v ohrožení

Když před lety přišly na trh první modely kapesních počítačů, nebyla jejich technická úroveň ještě dostatečně rozvinutá. Dřívější nedostatky v podobě nekvalitních displejů, malého výkonu a slabé výdrže baterie jsou však již dávno překonané. Fujitsu Siemens Pocket Loox C550, který se začíná v těchto dnech v Česku prodávat, je zástupcem vyspělé řady kapesních počítačů s ambicemi změnit postoje zákazníků. Kapesní počítač totiž sdružuje funkce několika zařízení do jednoho, dokáže nahradit diář, flash disk, hudební přehrávač a velmi brzy také mobilní telefon. Navíc umí poměrně čile komunikovat s okolním světem, například pomocí připojení k internetu přes WiFi nebo technologií Bluetooth.
Design přístroje je poměrně jednoduchý (vzhledem k velikosti obřího displeje by to asi ani jinak nešlo). Ten můj byl vyveden ve stříbrošedé kombinaci a sestrojen z poměrně kvalitních plastů. Na počítači nic nevrzalo, pouze kryt baterie vykazoval mírnou vůli. Co tento kapesní počítač nabízí?
Velký displej dominuje čelní straně a téměř devět centimetrů úhlopříčky dává tušit, že bude mít smysl i přehrávání videa. Panel má i slušné pozorovací úhly, což u kapesních počítačů zvykem zrovna nebývalo. Pod ním se nacházejí čtyři tlačítka a kolébková směrová klávesa, ovšem vzhledem ke způsobu ovládání Looxu je zřejmě příliš často využívat nebudete, devadesát procent času strávíte se stylem v ruce. Displej počítače je totiž dotykový a jednoduché, intuitivní ovládání instalovaného operačního systému Windows Mobile 5 umožňuje většinu operací provést několika dotyky pera.
Windows Mobile je srdcem přístroje. Na úvodní obrazovce naleznete nejpoužívanější funkce, jako jsou kalendář, editor poznámek, emailový klient nebo přístup k portálu Pocket MSN. Služba Poznámky nabízí zajímavou funkci, totiž k psaní textu použít stylus podobně jako běžné pero a posléze využít funkce automatického rozpoznání textu, která jej dokáže převézt do digitální podoby. Teorie je to hezká, v praxi však poněkud pokulhává. Tedy alespoň v mém případě, protože ať jsem se sebevíc snažil o co nejukázkovější krasopis, výsledkem převodu byla vždy změť nesouvislých znaků. Na druhou stranu, strávil jsem tím zábavnou půlhodinu na dlouhé cestě do Prahy.
Kalendář nabízí standardní funkce v denním, týdenním, měsíčním a ročním přehledu. Z ostatních softwarových aplikací, jimiž je Loox poměrně dobře vybaven již od výrobce, stojí za zmínku komprimační program FSC MobileZip, nástroj pro nahrávání zvuku VoiceRecorder a především program, usnadňující připojení k internetu ConnectMobility E2C. Microsoft k systému přidává i sadu programů z balíku Office - Outlook, Word, Excel, PowerPoint, prohlížeč Internet Explorer a přehrávač Media Player. Testoval jsem připojení přes mobilní telefon pomocí Bluetooth, několik volně přístupných WiFi sítí po celém Česku od Prahy 5 až po městskou síť v Prostějově a konfigurace počítače pro přístup k internetu byla ve všech případech velmi jednoduchá a rychlá.
Loox má ale jednu slabinu, a to velikost paměti. Výrobce by jej mohl vybavit alespoň půl gigabytovou kapacitou, protože standardních stoosmadvacet megabytů je málo. Kdo zamýšlí Loox využívat naplno, tomu brzy nebudou dostačovat. Řešení sice nabízí slot pro paměťové karty, i přesto by však bylo vhodné osadit počítač větším čipem už u výrobce. I kdyby jen proto, že Loox dokáže nabídnout služby i coby poměrně komfortní hudební přehrávač. Možnosti nastavení basů, výšek nebo 3D režimu poslechu jsou zajímavé stejně jako tři režimy nahrávání zvuku z mikrofonu, včetně konferenčního. A zde standardní velikost paměti velmi omezuje.
Zpočátku jsem byl skeptický k výdrži přístroje na nabití, ovšem Loox mě příjemně překvapil. Pět set hodin, které uvádí výrobce, ovšem pochází spíše z říše snů. Při používání Looxu jako přehrávače, prohlížení webových stránek a hraní her, mimochodem, předinstalovaný Bubble Breaker je opravdu skvělá logická hříčka, se výdrž pohybovala na hranici tří až čtyř dnů. Interval mezi nabíjením se dá prodloužit několika způsoby: zapnutím úsporného režimu procesoru, nastavením nízké intenzity osvětlení displeje či rychlým uspáním při nečinnosti. Ani nejúspornější nastavení ovšem neudrží Loox při životě déle než čtyři dny. I tak je to ale necelých sto hodin výdrže, velmi dobrý výkon.
Loox má velký potenciál udržet denní režim pod kontrolou a pomoci kvalitně plánovat čas. Zřejmě nebude trvat dlouho a výrobci začnou produkovat tento typ elektroniky s vestavěným GSM modulem a mobilní telefony se pak ocitnou v nepříjemném ohrožení.

Klady šíře využití
displej
výdrž
rozšiřitelnost
slot pro SD/MM karty
zajímavá cena

CIF24

Zápory malá paměť

Fujitsu-Siemens Pocket Loox C550 cena: 11540,- bez DPH
procesor: Intel® PXA270 Processor, 520 MHz Intel® XScale™ paměť: RAM 64 MB, ROM 128 MB
displej: 3,5“ dotykový VGA LCD
baterie: 1200 mAh Li-Ion
hmotnost: 160 g
rozměry: 116*71*14
rozhraní: IrDa, USB 1.1, RS232, Bluetooth V1.2, WiFi, mikrofon, speaker, audiojack (3.5 mm), SD/MM slot
software: SpeedMenu, CONNECTMOBILITY - E2C, Voice Recorder, Audio Path, Outlook Mobile, Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, MSN Mobile, Pocket Internet Explorer, Microsoft® Windows® Media Player 10, Bubble Breaker, Solitaire, Microsoft® Active Sync 4.1, SyncSoftware support

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).