Menu Zavřít

Panely načerno: soud potvrdil půlmilionovou sankci za fotovoltaické panely bez licence

29. 10. 2017
Autor: čtk

V hlediska všech kauz kolem tuzemské fotovoltaiky šlo v tomto případě o poměrně jednoduchý podvod. Společnost Stamcom provozující u Šumperka malou solární elektrárnu o výkonu 0,101 megawattu instalovala ve výrobně dodatečně 53 panelů, na které neměla licenci. Na elektřinu vyrobenou z nelicencovaných panelů pak čerpala mezi roky 2010 až 2013 formou Zelených bonusů neoprávněně podporu.

Případ odhalila Státní energetická inspekce (SEI) při rozsáhlé kontrole solárních elektráren, které vykazovaly podezřele vysokou výrobu. Inspektoři vzniklou škodu vyčíslili na 625 tisíc korun a firmě udělili pokutu ve výši 542 tisíc.

Stamcom se však u soudu bránil tím, že při výrobě dochází ke ztrátám na střídači a transformátoru, a panely tak v praxi jedou jen na 80 procent oficiálně licencovaného výkonu. Instalace dodatečných panelů měla tento nepoměr pouze srovnat.

Firma zpochybnila také výši sankce. Ta je pro Stamcom údajně likvidační, firma prý bude muset omezit činnost a propustit zaměstnance. Podle účetních závěrek však nikoho nezaměstnává.


Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť

Přebytečnou elektřinu z baterie je možné využít třeba k nabití elektromobilu, nebo ji prodat zpět do sítě.


Soudy takovou argumentaci neuznaly. Rozhodnutí SEI potvrdil nejdříve Městský soud v Praze a nyní i Nejvyšší správní soud (NSS), který zamítl kasační stížnost pokutované firmy.

Jde o vůbec první rozhodnutí NSS v podobném případu. Inspekce přitom odhalila více než tři sta solárních elektráren vykazujících neobvykle vysokou výrobu. Ve většině případů se jednalo o miniaturní střešní elektrárny, kde škoda činila jen pár tisíc korun a příčinou byla neúmyslná chyba ve vykazování výroby. V několika případech však inspektoři udělili i stotisícové pokuty. Dodatečná instalace panelů byla přitom oblíbeným trikem.

Přečtěte si také:

Vláda chtěla oživit zájem o střešní solární elektrárny. Firmy ale o miliardy nestojí

Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

EBF24

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

Solární panely, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).