Menu Zavřít

Pan Mobil: podnikatelské úspěchy a pády Kamila Vacka

11. 3. 2018
Autor: Martin Pinkas

Když Kamil Vacek v roce 1996 studoval na pražské VŠE, spustil mobilní operátor Eurotel (dnešní O2) síť GSM a jednadvacetiletý student se s dvěma kamarády z koleje u operátora přihlásili, že by chtěli působit jako distributoři přístrojů. Vcelku logicky byli odmítnuti, tak začali nakupovat telefony u jiných prodejců a prodávali dál. „Jezdili jsme po Praze tramvají s igelitkami, naše tržby rostly každý měsíc o sto procent," přibližuje začátky podnikání.

Poté jejich nově založená firma GSM Partner vsadila na spolupráci s francouzským producentem mobilů Sagem. Přístroje však byly poruchové, distributor prodělával miliony, a tak Vacek podíly společníků odkoupil a zkusil se orientovat na distribuci předplacených sad. Tehdy se poprvé ukázalo jeho telekomunikační vizionářství: za pár měsíců se z „předplacenek“ stal fenomén celé branže a GSM Partner se rychle stal největším distributorem telefonů v Česku.

Tratil na akciích...

V roce 2001 Vacek prodal 90 procent GSM Partner francouzskému distributorovi Avenir Telecom. Bohužel pro něj byla transakce za víc než 100 milionů korun vypořádána prostřednictvím akcií, které se tehdy obchodovaly na pařížské burze. Za pár měsíců hodnota cenných papírů dramaticky klesla. „Držel jsem dvě procenta všech akcií a nakonec jsem je prodal za třetinu původní ceny“ popisuje Vacek další prodělek ve svém podnikatelském příběhu.

Nerozvíjel se ani samotný GSM Partner, který pod vedením Francouzů nainvestoval obrovské peníze do infrastruktury, lidí a do toho přišel ústup prodejů předplacených sad. Definitivní tečku pak znamenaly povodně, zásoby v holešovickém skladu za desítky milionů odplavaly pryč.


Přečtěte si rozhovor s Kamilem Vackem:

Největší prodejce mobilů ve východní Evropě Vacek: Do tří let smartphony skončí

Kamil Vacek, šéf TCCM


Ani poté Vacek na byznys mobilů nezanevřel a jeho nová společnost Kiboon Mobile se stala oficiálním dovozcem telefonů Samsung. Byznys utěšeně rostl, korejské „véčkové“ telefony představovaly zajímavou alternativu k tehdy dominantní Nokii, ale v roce 2006 se Samsung rozhodl otevřít v Česku oficiální zastoupení a „pan Mobil“ pár měsíců působil jako obchodní a marketingový šéf mobilní divize. Pak se však ozval tchajwanský producent smartphonů HTC, Vacek založil novou firmu TCCM, která během roku zdvojnásobila prodej telefonů na českém trhu. Na konci roku 2007 přidělila HTC Vackovi distribuci i pro Rumunsko, kde se mu podařilo zvýšit odbyt čtyřnásobně, takže přibývaly další země: Slovensko, Maďarsko, pobaltské země, všechny země bývalé Jugoslávie a nakonec i Ukrajina.

... z nezdarů se poučil

Byznys rostl, HTC chtělo získat v TCCM majetkový podíl, pak však tchajwanská centrála podcenila vývoj, značka začala chřadnout, a když firma založila novou východoevropskou pobočku, Vacek o zastupování přišel.

Poučen z předchozích nezdarů již věděl, že byznys nesmí stát na jedné značce, takže v té době již zastupoval další výrobce mobilů, jako třeba Meizu, Coolpad, CAT, nebo stále rostoucí Honor (patřící čínské korporaci Huawei). Vloni k nim přidal „reinkarnovanou“ Nokii, které hodně věří.

Největší přešlapy firmy Apple:

14 největších přešlapů iPhonu. Co Apple zkazil a jak se k tomu postavil?

Představení nového telefonu iPhone SE

Čtěte také:

Prodeje telefonů klesají, Buffett ale sází na závislost „jablíčkářů“

MMF24

Had se vrací. Nokii v Česku pomáhá zkušený obchodník s mobily Vacek

První mobil odolný proti špiónům: Katim z arabských emirátů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).