HLASY ČTENÁŘŮPlánujeme otevřít bistro s rychlým občerstvením a kapacitou dvanácti míst, ale nevíme, jaké jsou nové právní předpisy Evropské unie pro provozování takového bistra, hygienické standardy nebo i jiné legislativní podmínky, které je třeba splňovat. Je potřeba vybudovat toalety pro zákazníky, i když to bude rychlé občerstvení?
HLASY ČTENÁŘŮ
Plánujeme otevřít bistro s rychlým občerstvením a kapacitou dvanácti míst, ale nevíme, jaké jsou nové právní předpisy Evropské unie pro provozování takového bistra, hygienické standardy nebo i jiné legislativní podmínky, které je třeba splňovat. Je potřeba vybudovat toalety pro zákazníky, i když to bude rychlé občerstvení?
Krystýna N. Před otevřením je třeba hygienické správě předložit ke schválení plánek bistra, v němž budou vyznačeny nerez dřezy na černé i bílé nádobí (umývárna černého nádobí musí být oddělena minimálně přepážkou), omyvatelné a nedřevěné pracovní plochy a samostatné umyvadlo na mytí rukou personálu. Jestliže chystáte přípravu „hotovek“, přibudou k povinné výbavě i shockery pro zmrazování surovin. Dále počítejte s toaletami zvlášť pro personál a hosty, třebaže plánujete kapacitu dvanácti míst. Všechny toalety musí být vybaveny hygienickým setem (nádržka s tekutým mýdlem, papírové ručníky, toaletní papír). K provozu je nutná studená i teplá voda, a to i na sociálním zařízení. Euronorma pro hostinskou činnost obsahuje mnoho dalších podmínek. K provozování rychlého občerstvení potřebujete živnostenský list, který můžete získat, máte-li výuční list nebo maturitu v oboru a splňujete-li předepsanou praxi (protože se živnostenský zákon upravuje, dojde ke změnám zřejmě i v tomto požadavku). Pokud nesplňujete podmínky k vydání živnostenského listu, musí vás zastupovat osoba, která požadavky pro získání živnostenského listu splňuje. **Modrozelená poradna