Menu Zavřít

Odstraněním sochy maršála Koněva jsme žádnou smlouvu s Ruskem neporušili, hájí se ministerstvo zahraničí

9. 4. 2020
Autor: Ondřej Deml (ČTK)

Odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo zahraničí. Nový ruský zákon, který trestá poškozování válečných pomníků, nechtělo komentovat. Jeho obsah detailně nezná. Na základě zákona navrhl ruský ministr obrany Sergej Šojgu trestní stíhání lidí, kteří sochu nechali odstranit. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) vyzval českou diplomacii, aby se proti tomu ohradila.

"Přemístění památníku neporušuje žádnou z platných mezinárodních smluv mezi ČR a Ruskou federací," sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Už dříve česká diplomacie uvedla, že pokud bude socha umístěna na důstojném místě, dostojí Česko svým závazkům z Česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1996. Podle Prahy 6 by socha měla být umístěna v připravovaném Muzeu paměti 20. století.

Kromě smlouvy o přátelských vztazích uzavřelo Česko s Ruskem v roce 1999 i dohodu o vzájemném udržování válečných hrobů. Podle loňského vyjádření ministerstva obrany se ale dohoda nevztahuje na Koněvovu sochu v Praze 6, protože sovětský maršál nezahynul ve válce.

Šojgu navrhl stíhání lidí zodpovědných za odstranění sochy na základě nového ruského zákona, který v úterý podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Podle normy hrozí až pěti lety vězení pachatelům poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí.

"Co se týče nové ruské legislativy, v tuto chvíli neznáme detaily, proto ji nemůžeme podrobněji komentovat. V nejbližší době ji budou blíže studovat právníci," uvedla Štíchová k ruskému zákonu.


Ruský ministr chce nechat stíhat viníky odstranění Koněvovy sochy. Může jim hrozit až pětileté vězení

Radnice Prahy 6 nechala 3. dubna 2020 odstranit z podstavce sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. ČTK to sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Koněvův pomník má podle rozhodnutí zastupitelstva městské části Prahy 6 z loňského září nahradit památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.---The Prague 6 Bubenec district initiated the removal of the memorial to Soviet Marshal Ivan Konev, to be placed in the planned Museum of the Memory of the 20th Century, in Prague, Czech Republic, April 3, 2020. Konev's memorial in Prague, built in 1980 to remind of his role in the liberation of Czechoslovakia from the Nazis in 1945, has been repeatedly damaged and provoked demonstrations. (CTK Photo/Ondrej Deml)
Radnice Prahy 6 nechala 3. dubna 2020 odstranit z podstavce sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči, Zdroj: ČTK Photo/Ondrej Deml

Kolář dnes poslal ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) dopis, v něž žádá, aby se diplomacie proti Šojguovým krokům důrazně ohradila. "Není možné, aby jakýkoliv oficiální představitel kteréhokoliv státu světa kriminalizoval svobodné rozhodnutí demokraticky zvoleného zastupitelstva suverénní obce v České republice. Takové chování nemůžeme tolerovat a nesmí zůstat bez odezvy," uvedl v dopisu, který má ČTK k dispozici.

Prezidentův mluvčí krok ruského ministra chápe

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček vyjádřil pro krok ruského ministra pochopení. "Nenávist vždy plodí další nenávist, na to bychom měli pamatovat nejen v těchto svátečních dnech. Odstranění sochy osvoboditele Osvětimi a ČSR tak vyvolalo zrcadlovou reakci," napsal ČTK.

EBF24

Koněvovu sochu odstranila radnice Prahy 6 minulý pátek. Ruské velvyslanectví se proti tomu ohradilo a poslalo protestní nótu českému ministerstvu zahraničí. Na českou ambasádu v Moskvě následně zaútočila skupina extremistů, Česko rovněž reagovalo protestní nótou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).