Menu Zavřít

Očima podnikatele Martina Hutaře

2. 3. 2015
Autor: PRO-BIO

Jaké témata v poslední době podnikatele nejvíce zaujala a které problémy či úkoly aktuálně řeší? Do svého světa nechává nahlédnout Martin Hutař, zakladatel a spolumajitel společnosti PRO-BIO, která se zaměřuje na zdravé potraviny.

Česká potravina

Před dvěma či třemi roky se začal drát na svět fenomén „Česká potravina“. Bohužel vzniklo mnoho značek, které prohlašují za českou potravinu cokoli od výrobku s obsahem české suroviny 85 procent až po produkt, který vůbec nemusí pocházet z České republiky. Chudák zákazník neví, jestli si z něj dělají výrobci legraci, nebo to myslí vážně. V říjnu 2013 jsme proto spustili projekt Naše biofarma a rozšířili svou nabídku o novou řadu biopotravin stoprocentně českého původu. V rámci projektu spolupracujeme prozatím se sedmi ekologickými farmami, včetně naší vlastní ekologické farmy ve Velkých Hostěrádkách na Břeclavsku.

V nabídce zákazníci zatím naleznou bioprodukty z české špaldy, pohanky a netradiční jednozrnky či červené pšenice. Na každém výrobku je uvedeno konkrétní místo a jméno farmáře, odkud dané suroviny pocházejí. Součástí představení projektu jsou i webové stránky, kde lze nalézt informace a fotografie z farem, přehled výrobků a recepty na jejich využití. Propojení pěstitelů a konečného spotřebitele považujeme za přínosné pro obě strany. Velmi si vážím svědomité práce farmářů a jejich ohleduplnosti k přírodě, se kterou hospodaří. Chceme je proto v jejich úsilí co nejvíce podporovat a postupně do projektu zapojovat další farmy.

Bezlepkové potraviny

Nedávno jsem měl v noci sen, zdálo se mi, že našli lék na celiakii, že nebude potřeba hlídat a označovat bezlepkové produkty a naše mnohamilionové investice do pohankového mlýna a systému sledování kvality byly zbytečné. Ne, že bych to celiakům nepřál, ale asi to je nereálné, protože se jedná o nemoc, která je pravděpodobně vázána na geny. S pojmy bezlepková dieta a celiakie se setkávám čím dál častěji. Jedinců, kteří trpí celiakií a nemohou přijímat potraviny s obsahem lepku, bohužel neustále přibývá. Navíc i nám zdravým prospěje občas do jídelníčku doplnit bezlepkové suroviny, a odlehčit tak svému zažívacímu systému.

Pohankový mlýn. Rostoucí počet celiaků přiměl firmu k investici do bezlepkového projektu.

Vyšli jsme vstříc všem, kdo nemůže či nechce lepek zařazovat do své stravy a rozhodl se pro velkou investici do bezlepkového projektu. V roce 2013 jsme otevřeli novou bezlepkovou balírnu a loni spustili oddělený bezlepkový mlýn. Nový mlýn představuje zcela ojedinělý provoz, který v sobě spojuje kvalitu bio a jistotu absence lepku. Tato kombinace je v České republice unikátní. Navíc provádíme vlastní laboratorní rozbory a teprve po vyhodnocení expedujeme do prodeje k zákazníkům.

KL24

Mentor pro výchovu zaměstnanců

Naše firma sídlí v regionu s velkou nezaměstnaností a s velmi nízkým počtem kvalifikovaných pracovníků, ať se jedná o dělnické, administrativní, či manažerské pozice. V současné době patříme mezi největší zaměstnavatele v regionu. V roce 2013 a 2014 se nám podařilo ve spolupráci s Úřadem práce v Šumperku a Olomouci díky jejich programům získat alespoň část potřebných zaměstnanců, rekvalifikovat je, zaučit, případně naučit základním pracovním návykům. Tito lidé u nás mají trvalé zaměstnání. Bohužel se přitom vynořil celorepublikový fenomén – exekuce. Na naši účtárnu se nahrnuly všemožné exekuce na jednotlivé pracovníky. To je záležitost, která nás nutí přemýšlet, zda vůbec či jakým způsobem s těmito aktivitami pokračovat.

Shodou okolností jsem byl nedávno na semináři, kde jeden rakouský region předával zkušenosti. Nezisková organizace tyto pracovníky zaměstná na určité období a „pronajímá“ je dalším zaměstnavatelům. Já jako zaměstnavatel nemám tyto problémy s exekucemi nebo s absencí a podobně. V této problematice se jistě máme ještě co učit. Velmi by nám pomohl program spolupráce s Úřadem práce, který by byl vhodný pro naši firmu. Stabilizace lidí v regionu, kde se nezaměstnanost pohybuje až kolem 30 procent, by se následně vyplatila obci i státu. Moc se mi líbí nápad na podporu „mentora“, který má prostor se starat o zaučení, případně „výchovu“ nových pracovníků. Je pravda, že získání a vypracování žádosti o podporu je krkolomné a časově zdlouhavé, ale věřím, že v následujících letech se administrativa zjednoduší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).